L'Audiència Nacional va obrir diligències ahir per investigar els talls de cable de fibra òptica que es van produir dijous a dos punts de la línia d'AVE a Catalunya, incidència sobre la qual s'està reforçant la hipòtesi d'un sabotatge.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que l'Audiència Nacional va iniciar la investigació del succés, que va qualificar de "gravetat extrema" i que el govern vol que s'investigui "fins al final".

Fonts jurídiques van confirmar que les diligències es van obrir ahir, per part del jutge Juan Pablo González, a instàncies de les Forces de Seguretat. Segons Santamaría, podria tractar-se "fins i tot d'un sabotatge", hipòtesi que va prendre més consistència amb les declaracions d'altres membres del govern central. Segons fonts judicials recollides, l'Audiència estaria investigant el succés per esbrinar si hi va haver "estralls terroristes".

En una línia similar, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va comentar sobre el succés, que va afectar 40 trens i 13.000 viatgers, que va ser "un acte dirigit, voluntari i no accidental, no associat amb un robatori de material amb mòbil econòmic".

Segons el conseller d'Interior, Jordi Jané, els responsable de la incidència "sabien on anaven", atès que van actuar sobre unes "arquetes concretes" i van provocar una "afectació directa" en el funcionament del traçat ferroviari.

El conseller va destacar la "gravetat" del succés, atès que va afectar milers d'usuaris i una infraestructura d'interès públic, i es va mostrar confiat que els Mossos d'Esquadra aconseguissin identificar i detenir-ne els autors.

Els primers indicis en la investigació oberta pels Mossos apunten que el tall dels cables de fibra òptica de les vies entre Vilafranca del Penedès i Gelida va ser un acte perpetrat per sabotejadors.

Adif, que manté oberta una investigació amb els seus tècnics per aclarir els fets, va confirmar que es va tallar la fibra òptica a cada via, tant del cable principal com del redundant, aquest en paral·lel a l'anterior i instal·lat per si falla el primer.

Aquest tipus de cable de fibra òptica, que serveix per transmetre dades, no porta coure ni té cap valor al mercat negre. Les investigacions oficials han precisat que les persones que van penetrar en la línia d'alta velocitat trencant la tanca de protecció només es van emportar uns 25 centímetres de coure d'una presa de terra.

Atès que la paralització del servei ferroviari va afectar diverses comunitats autònomes, com Madrid, Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya, Adif va presentar una denúncia per aquests fets davant la Policia Nacional.

La companyia ferroviària va reobrir dijous el trànsit en la línia interrompuda a Catalunya a les 10.15 i el servei es va normalitzar de mica en mica. Ahir va transcórrer amb normalitat, va informar Renfe.

Compensacions desiguals

En aquesta línia, la companyia va assegurar que totes les persones que tenien bitllets comprats i que no van viatjar en poden sol·licitar el reintegrament íntegre, segons va informar a Efe la companyia.