La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha entrat aquest dimarts a les 09.35 hores al TSJC per declarar pel 9-N. Ho ha fet acompanyada de tot el Govern, a excepció del president Artur Mas, i de la plana major de CDC, ERC i la CUP (Antonio Baños). També ha acudit al TSJC per donar el seu suport el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que ha rebut alguns xiulets. Unes 500 persones -amb una enorme expectació mediàtica- es concentren davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar suport als imputats pel 9-N. Es criden consignes a favor de la independència, es canta 'Els Segadors', 'l'Estaca' de Lluís Llach i proclames com "posar les urnes no és delicte".

Rigau i Ortega obren avui amb les seves declaracions la setmana en que el magistrat del TSJC Joan Manel Abril, que instrueix la querella de la Fiscalia pel 9N, interrogarà com a imputat al president de la Generalitat, compareixença prevista per a dijous.

Dos dies després de les eleccions catalanes, Mas, Rigau i Ortega van ser citats a declarar com a imputats pel TSJC per respondre dels delictes de desobediència, malversació de fons, prevaricació i usurpació de funcions de què els acusa la Fiscalia en la seva querella per la consulta del 9N.

"Democràticament rebel"

Mas nega que desobeís quan va posar les urnes del 9-N i una de les seves línies de defensa consistirà a recalcar que el TC no va contestar quan la Generalitat li va demanar que concretés quins actes quedaven suspesos, però després de la seva imputació es va declarar "democràticament rebel" davant l'Estat per haver convocat la consulta.