La manifestació de protesta contra les imputacions d'Irene Rigau, Joana Ortega i Artur Mas per la celebració de la consulta del 9-N va reunir aquest dilluns al vespre mig miler llarg de persones a la plaça Major de Manresa, una concentració que també es va repetir a altres municipis com Sant Fruitós de Bages, Igualada, Berga, Santpedor, Súria i Sant Salvador de Guardiola, a més de les principals ciutats del país.

Òmnium Bages, l'ANC Manresa i l'Associació de Municipis per la Independència van ser les entitats encarregades de convocar la manifestació de la capital del Bages, que va començar a 2/4 de 8 i que va estar presidida per una urna per recordar la consulta del 9 de novembre, tant sols unes hores després que Rigau i Ortega van compareixer davant del TSJC en qualitat d'imputades. Mas, per la seva banda, ho farà dijous.

Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages, i Toni Massegú, director de l'Institut de Cal Gravat -el qual va parlar en representació dels cinc instituts de Manresa que el 9-N van acollir la votació-, van ser algunes de les veus que es van poder sentir durant l'acte. També es va llegir un manifest, acompanyat de crits d'independència, mentre que el darrer en parlar va ser l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, just abans de cantars-se els Segadors. «La ciutat està molt compromesa» va justificar instants després Junyent a la premsa en referència al procés sobiranista.

A Berga, la concentració va tindre lloc a la plaça de Sant Pere. A l'acte s'hi va sumar la CUP i també va començar a 2/4 de 8 del vespre. Paral·lelament a la lectura del manifest i als parlaments, es va habilitar una recollida de signatures de protesta per enviar al TSJC.

La plaça de Sant Pere de Berga, aquest vespre. Foto: Dani Perona.

Unes 500 persones a Igualada

La Plaça de l´Ajuntament d´Igualada va estar l'escenari escollit per dur a terme la protesta a la capital de l'Anoia, la qual va atreure unes 500 persones, segons el consistori. Entre els concentrats hi havia l´alcalde de la ciutat, Marc Castells, regidors de diferents grups amb representació a l'Ajuntament i les diputades al Parlament de Catalunya, Maria Senserrich i Alba Vergés. En l´acte s´hi va llegir el comunicat consensuat per les entitats convocants i es va cantar els Segadors.

Seguiment de la protesta, també als pobles

A Sant Fruitós de Bages, un centenar de persones es va aplegar davant l'edifici de l'Ajuntament. L'alcalde, Joan Carles Batanés, va ser l'encarregat de llegir el manifest de protesta. A Santpedor, la concentració es va fer just abans de començar el ple municipal. I a Sant Salvador de Guardiola, el batlle Albert Miralda va llegit el manifest i es va cantar el segadors.

A Súria, la convocatòria va estar secundada per unes 150 persones. L'acte va començar amb unes paraules de la portaveu de Súria per la Independència, Elvira Balaguer, per agrair la presència dels participants en la concentració, remarcant que "tots som imputats" per l'actuació judicial contra el 9-N. Per aquest motiu, els assistents van votar simbòlicament en una urna amb la mateixa papereta del procés participatiu. Les persones assistents també van poder signar una petició d'arxivament de les causes obertes contra Mas, Rigau i Ortega.

La protesta, a Súria. Foto: AJ Súria.