El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, està disposat, si arriba a la Moncloa, a estendre la mà al futur Govern català, en espera de concretar-se la fórmula de pacte entre els independentistes, perquè considera que el diàleg és l'única via possible per resoldre la crisi política a Catalunya.

La secretària d'Estudis i Programes del PSOE i número dos a la llista per Madrid al Congrés a les generals, Meritxell Batet, va assegurar que l'objectiu de Sánchez com a president seria intentar canalitzar de nou la interlocució amb la Generalitat després de quatre anys de bloqueig.

"Som on som perquè hi ha hagut dos governs que han estat incapaços de seure a parlar i això s'haurà de produir, no hi ha una altra sortida, només hi ha diàleg", va assegurar Batet en una entrevista amb Efe. Encara que la Generalitat torni a estar en mans d'un executiu favorable a la independència, Batet va assegurar que després de les generals, "haurà de normalitzar-se" la relació amb la Moncloa perquè "l'únic possible és l'actuació de la política i això vol dir que és el moment del diàleg".

Segons la dirigent socialista, "no és possible una declaració unilateral d'independència, no és possible cap actuació per part de cap govern, encara que vulguin aquesta independència, que no passi pel diàleg amb el govern d'Espanya".

"Estem en política per intentar transformar la realitat, millorar-la, i l'instrument que tenim és el diàleg, intentar escoltar l'altre i entendre'l i veure a quins punts d'acord podem arribar", va confiar.

La diputada catalana va remarcar que si es concreta el suport de la CUP "faltant a la seva paraula" perquè Mas segueixi de president, el govern que es formi "tindrà exactament la mateixa responsabilitat, que és parlar amb el govern d'Espanya".

Batet va opinar que la declaració com a imputat de Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, prevista per a dijous, per aprovar la consulta sobiranista del 9-N "no impedeix que a Catalunya hi segueixi havent un problema polític".

Des del punt de vista jurídic, la diputada del PSC va expressar el seu respecte per les decisions que adoptin els jutges "com a poder independent", però va puntualitzar que el Govern i el Parlament "també tenen responsabilitats".