La policia turca considera els grups gihadistes vinculats a l'Estat Islàmic (EI) com a principals sospitosos en el doble atemptat suïcida que dissabte va causar almenys 97 morts en una concentració pacifista a Ankara, segons va confirmar ahir el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu.

"Vam investigar l'Estat Islàmic de forma prioritària. Ens hem acostat molt a un nom. Aquest nom indica una organització", va dir Davutoglu a l'emissora turca NTV, sense aclarir més detalls, argumentant el perill d'alertar possibles "cèl·lules dorments".

"Aquestes cèl·lules dorments podrien amagar-se, es podrien afaitar la barba i canviar de manera de vida", va advertir.

Més enllà de l'escassa informació oficial, diversos diaris turcs van avançar ahir que les indagacions se centren en la xarxa de seguidors de l'Estat Islàmic radicada a la província sud-oriental de Adiyaman. El diari Hürriyet va afirmar que la policia ha distribuït a les comissaries les fotografies i noms de 16 homes, als quals se suposa intenció de convertir-se en "bombes humanes". Els investigadors estarien recollint mostres d'ADN dels familiars d'aquestes 16 persones per comparar-les amb les restes dels dos autors de l'atemptat suïcida d'Ankara.

La connexió gihadista sembla evident, ateses les similituds de l'atemptat d'Ankara amb la massacre de Suruc, al sud del país, on un islamista radical es va immolar el 20 de juliol passat i va matar 33 activistes de l'esquerra prokurda.

Coincideixen tant l'explosiu usat, càrrega de 10 quilos de TNT, com la tècnica de reforçar la bomba amb boles de rodament d'acer que funcionen com a metralla.

Les autoritats estan segures que el terrorista de Suruc va ser Seyh Abdurrahman Alagöz, un jove turc que s'havia entrenat amb l'Estat Islàmic a Síria. El mètode de fabricació de la seva bomba coincideix amb les tècniques utilitzades per l'EI, segons han explicat a Efe el juliol fonts del govern turc.

El jove havia estat captat pel seu germà gran, Yunus Emre Alagöz, capitost d'una xarxa de gihadistes coneguda com Els Teixidors.

Yunus Emre Alagöz va viatjar el 2013 a Síria i l'Aràbia Saudita i en tornar va fundar a Adiyaman una "teteria islàmica", on adoctrinava gihadistes, fins que la policia va clausurar el local a causa de les queixes de nombroses famílies que veien com els seus fills es convertien en extremistes.

D'aquest cercle va sortir, segons les autoritats, Orhan Gonder, condemnat per causar la mort a quatre persones en col·locar una bomba en un míting del partit de l'esquerra prokurda, el 5 de juny, dos dies abans de les generals.

Els investigadors no descarten que el mateix Alagöz sigui autor o responsable de la massacre d'Ankara, assenyala Hürriyet.

L'aparent facilitat amb què els gihadistes s'han pogut moure, tot i denúncies dels seus mateixos familiars, que van trobar poc ressò policial, ha deixat en part de la societat turca la impressió de complicitat o, almenys, despreocupació del govern.

El blanc de la xarxa Els Teixidors ha estat precisament la societat civil organitzada de l'esquerra turca i kurda, hereva de l'onada de protesta antigovernamental del 2013 i rotundament enfrontada al govern. Els gremis de metges i enginyers i els dos sindicats que havien convocat la marxa de dissabte van declarar per a ahir i avui unes jornades de vaga.

Desenes de milers de persones van sortir al carrer ahir en diverses províncies per denunciar el que consideren la responsabilitat governamental en la massacre, assenyala el sindicat DISK. La tensió entre oposició i poder creix just tres setmanes abans de les eleccions de l'1 de novembre, avançades perquè els resultats de juny no van permetre formar govern.

L'AKP, el partit islamista que al juny va perdre la majoria absoluta que havia anat renovant des del 2002, va anunciar que suspendrà la campanya electoral fins a divendres per l'atemptat, mentre que el socialdemòcrata CHP, el més gran de l'oposició, reprendrà les seves activitats dijous.