L'ambaixada de Rússia a Damasc va ser objectiu ahir d'un atac amb projectils, coincidint amb una manifestació als seus voltants de partidaris de la intervenció militar russa contra "el terrorisme" a Síria.

Diversos testimonis van dir a Efe que un projectil de morter havia caigut a la teulada de la legació diplomàtica, situada al cèntric barri de Mazra, mentre que dos coets havien impactat als voltants, sense ocasionar víctimes. Altres fonts van assegurar que hi havia hagut diverses persones ferides per les explosions, una d'elles a prop d'un club esportiu en el districte d'Al Barada i una altra al barri d'Al Adawi.

La reacció del govern de Moscou no es va fer esperar i el seu titular d'Exteriors, Serguei Lavrov, va qualificar l'atac d'"atac terrorista per espantar els partidaris de la lluita antiterrorista".

No és la primera vegada que la legació russa a Síria és objectiu d'un atac en aquests més de quatre anys de conflicte al país àrab.

Rússia, aliada del règim del president Baixar al-Assad, va iniciar el 30 de setembre una campanya de bombardejos al territori sirià amb el pretext de combatre al grup Estat Islàmic (EI) i altres organitzacions terroristes, però opositors sirians han denunciat que l'aviació russa també ha tingut com a blanc les bases de faccions rebels, com l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS).

Els atacs aeris russos s'han concentrat en els últims dies al nord de la província de Hama i Latakia, al nord-oest del país, on actualment l'Exèrcit governamental desenvolupa una ofensiva contra els seus oponents, en què ha reprès diverses localitats.

En un missatge d'àudio difós dilluns a la nit, el líder del Front al Nusra, Abu Mohammad al Yulani, va acusar els russos d'atacar posicions de l'Exèrcit d'Al Fatah (Conquesta), una aliança armada islamista que sol col·laborar amb Al Nusra, filial siriana d'Al-Qaida.

Els russos "saben clarament ara que l'EI no amenaça el règim, perquè les zones que controla [l'EI] no són al costat dels feus del règim", va afirmar el cap gihadista, que va reconèixer que no l'havien sorprès els bombardejos a forces contràries al govern de Damasc. En represàlia, "no hi ha més elecció que intensificar la batalla i atacar pobles i ciutats nusairís (alauites) a Latakia", va afirmar Al Yulani, que va animar totes les faccions a "disparar diàriament centenars de coets, com ells fan contra ciutats i pobles sunnites".