Desenes de milers de persones van protestar ahir a tot Turquia per segon dia consecutiu, amb va-gues, manifestacions i la suspensió de classes en escoles i universitats, contra el doble atemptat suïcida de dissabte a Ankara, que va causar una massacre en una multitudinària manifestació per la pau.

Els mateixos organitzadors d'aquest esdeveniment pacífic i democràtic havien convocat una vaga de dos dies, dilluns i ahir.

Ahir nombrosos funcionaris públics van deixar de treballar, universitaris van boicotejar les classes i la gent es va reunir per protestar contra l'atac que va matar més de cent persones.

Altres accions de protesta tenien lloc fins i tot en sectors de la població que no s'adherien a l'aturada laboral.

"El meu sindicat no ha convocat vaga, per la qual cosa no puc fer-la, així que he anat a la feina. Però he explicat als meus alumnes que no farem classe, i ens hem quedat en silenci", va indicar a Efe una professora d'un col·legi públic.

La participació més alta en la vaga durant el matí va ser la d'un sindicat del sector del transport que va perdre catorze membres en l'atemptat.

Més de vint mil persones es van congregar dilluns a la plaça Basmane de la ciutat d'Esmirna, a l'oest del país, i van cridar consignes que responsabilitzaven de l'atac el govern i el president del país, Recep Tayyip Erdogan.

A Istanbul, la policia va obstaculitzar ahir l'accés als vaixells de transport públic per impedir a alguns grups acudir a una marxa de protesta convocada pels sindicats i l'oficina del governador de la ciutat va anunciar que no es permetrien aquestes accions per raons de seguretat.

"Un no vol dir res després de tal massacre, però la participació en la vaga i les protestes està sent molt més alta del que s'esperava", va dir a Efe ahir Mehmet Soganci, president del Col·legi d'Enginyers i Arquitectes, una de les entitats organitzadores de la marxa pacífica del passat dia 10.

"Cada funeral es converteix en una gran protesta. Però si recordo que es van perdre més de cent vides, sento com si tot això no tingués sentit", va comentar.