La secretària d'Anàlisi i Programa de Podem, Carolina Bescansa, va afirmar ahir que vistes les enquestes internes amb què treballa el partit ara per ara no estarien en condicions de guanyar les eleccions. "En aquests moments no estaríem en condicions de liderar un govern al nostre país", va dir.

Bescansa, en roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Podem, va explicar que els seus propis sondejos els situen en un marc que no els és favorable amb un PP que guanyaria les eleccions generals, i un empat tècnic entre Podem, PSOE i Ciutadans.

Amb aquestes variables, la secretària d'Anàlisi de Podem va admetre com a pactes més probables per a la conformació de govern després del 20 de desembre, una aliança de PP-Ciutadans o PSOE-Ciutadans, sense descartar fins i tot un acord PP-PSOE.

Amb tot, es va mostrar convençuda que d'aquí a la cita amb les urnes poden capgirar la situació, i per això ha garantit que Podem treballarà molt els pròxims mesos i es dedicarà a "treballar, treballar i treballar" per recuperar terreny.

Malgrat que Podem no abandona la cautela amb la qual mira les enquestes en un any d'alta "volatilitat electoral", sí que creu que cal tenir en compte les tendències que apunten que per primera vegada en molts anys el percentatge de l'electorat disposat a modificar el seu vot respecte al del 2011 és del 50%, el que el porta a pensar que el "vot encara no ha cristal·litzat".

Com va dir Bescansa, experta en sociologia electoral, "el vot és l'últim que es mou", i en això sembla confiar Podem, que finalment el 20-D el vot que cristal·litzi sigui per al partit de Pablo Iglesias.

"Amb tot, som realistes", va admetre abans de concretar que l'enquesta que Podem va fer del 10 al 24 de setembre diu que, si se celebressin ara els comicis generals, el PP obtindria entre el 27 i el 29% dels vots, i Podem, PSOE i Ciutadans estarien en situació d'empat tècnic amb un percentatge entre el 19 i el 21%. Amb aquestes dades, la direcció va enviar una carta a la militància amb el convenciment que "queda molt temps històric entre el 13 d'octubre i el 20 de desembre", en paraules de Bescansa, qui considera possible un canvi d'escenari. Tot i reconèixer la seva caiguda en les enquestes, Bescansa va posar èmfasi ahir que a Podem estan "preparats per governar".

"Vam néixer per arribar al 20-D i presentar-nos a les generals. Aquest és el nostre objectiu i estem preparats per a això", "que no estiguem en condicions de guanyar avui les eleccions, no vol dir que no estiguem preparats per governar", va emfatitzar. En el camí que queda fins al 20-D, segons Bescansa, Podem es concentrarà a fer el seu programa electoral, recollirà les propostes ciutadanes per incorporar les millors idees i persones a la seva llista.

En aquest sentit, Bescansa va confirmar que Iglesias ha ofert a la jutgessa Victoria Rosell, portaveu adjunta de Jutges per a la Democràcia, incorporar-se a la seva llista al Congrés per Las Palmas, i que encara esperen resposta per part de la magistrada.