El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha aconsellat avui al diputat de CDC Jordi Xuclà que "vagi al psiquiatre", per dir que "milers de catalans van votar contra l'Estat" a les eleccions del 27 de setembre, encara que després ho ha retirat, després d'una petita picabaralla.

Margallo ha retirat la seva expressió del diari de sessions després de diversos requeriments del president del Congrés, Jesús Posada, a "retirar-la o mantenir-la" i després que el portaveu adjunt de CDC, Pere Macias, protestés per ella, per considerar-la" ofensiva", i exigís les disculpes del ministre, que no s'han produït.

La picabaralla ha tingut lloc a la sessió de control del Congrés, penúltima legislatura, arran de que Xuclà reclamés a Margallo la seva dimissió com a responsable del "negligent" i "ineficaç" funcionament dels serveis consulars espanyols a les eleccions del 27S, que -segons les seves dades- va privar del vot a 6.990 residents a l'estranger.

Després de culpar el ministre d'aquesta "violació massiva del dret fonamental de votar", el diputat català ha advertit que, en tot cas, "ho decidiran els tribunals".

Entre d'altres exemples ha esmentat que les paperetes a Dubai van arribar ahir, que al consolat de Roma es van perdre 32 vots, que als de Santiago de Xile i Londres es va informar falsament que no es podia votar per ser agost un mes inhàbil i que a Sao Paulo i Bogotà estaven tancats els primers dies de votació i no es va proporcionar la informació.

"Negligència, incompetència, violació flagrant del conveni europeu de drets humans, els tribunals ho decidiran, mentrestant vostè hauria de dimitir", li ha dit Xuclà a Margallo.

Aquest li ha contestat negant "rotundament" els fets i assegurant que les incidències registrades han estat "mínimes".

També ha subratllat que, des de la introducció del vot que s'ha de sol·licitar, amb el "suport" de CiU, aquestes eleccions han estat, amb les andaluses, on més vots s'han emès des de l'exterior, un 70,2 per cent més que en les catalanes del 2011.

Això no obstant, Margallo ha reconegut que hi ha "marge de millora", però ha atribuït les crítiques del grup català al "debat en temps electoral, que porta a exagerar i a errar el tret".