El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va convidar ahir el PP a "aixecar el cap" i explicar i reivindicar davant els espanyols la seva feina durant aquesta legislatura i que Espanya "està tirant endavant" després d'uns anys de dura crisi econòmica. Als passadissos del Congrés, Montoro es va referir així a les seves declaracions publicades ahir al diari El Mundo, en què va dir que té companys que "s'avergonyeixen de ser del PP".

Montoro va deixar clar que no es tracta d'una entrevista a l'ús, sinó una conversa i una "reflexió de fons" i "sincera" en què no tenia intenció de llançar crítiques al PP ni tampoc atacs personals contra ningú, sinó de fer una "toc d'estímul" al seu partit de cara a les pròximes eleccions generals.

"El que he volgut dir amb més o menys encert és que el PP ha d'aixecar el cap. Que és el moment d'explicar el que hem fet perquè està sortint bé per als espanyols", va insistir. Preguntat per què va dir que alguns dels seus companys "s'avergonyeixen de ser del PP", Montoro va matisar que és una forma de dir que "tots" en el partit han de "mirar cap endavant" i explicar als ciutadans el que el Govern ha fet en aquests anys.

Va negar que se senti incomprès o poc valorat al Govern, però sí que va insistir que cal reivindicar el que s'ha aconseguit i traslladar als ciutadans que "està en joc" la recuperació econòmica i la unitat a Europa. En aquest sentit, va reconèixer que potser hi hagi algun complex a les files del PP, i per això considera positiu la seva crida a la mobilització del partit.

Montoro també va negar que estigui "molest" amb el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, de qui va dir que "un ha de saber veure les teves idees amb el temps perquè, si no, és ostatge de la seva pròpia arrogància intel·lectual".

El ministre d'Hisenda va remarcar després que Margallo és un "excel·lent" ministre d'Exteriors, tot i que creu que algunes de les seves idees sobre Catalunya haurien de quedar més "subjectes" de cara a un plantejament del partit per al futur. "Hem de fer unes propostes ben coordinades i coherents de cara a la proposta que farem als catalans i al conjunt dels espanyols", va remarcar.

Sobre si algun company del Govern li havia recriminat els seus comentaris en el diari, Montoro va garantir que no, i va explicar que fins i tot algun l'havia trucat per "celebrar-ho".

La resposta del PP

Membres del Govern i del PP van assegurar ahir que no havien entès com una crítica les declaracions de Montoro.

En declaracions als passadissos del Congrés, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar que es tracta d'una conversa amb una persona "sincera" que ha treballat molt en els últims anys perquè Espanya torni a créixer, a crear riquesa i ocupació.

Santamaría no va interpretar les paraules de Montoro com una crítica, com tampoc no ho va fer García-Margallo. "Això ho ha dit Cristóbal, que és un bromista, perquè he estudiat a Bilbao i Harvard", va dir als periodistes el titular d'Exteriors, que també va assegurar que no s'havia ofès per aquestes paraules. "En absolut, és una broma que accepto de molt bon grat", va afirmar després d'insistir que Montoro té un "gran sentit de l'humor".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va limitar a assegurar que respecta a tothom, a tots els seus "col·legues" i, "especialment", al titular d'Hisenda, mentre que el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va qualificar l'entrevista de "molt interessant".

Segons Alonso, en la conversa publicada per El Mundo queda clar que Montoro està reivindicant el seu paper i la seva tasca en el Govern, que ha estat "ingrata", en un temps difícil, però que "al final el seu relat són les seves xifres" i èxits com la recuperació dels ingressos o alleujar la càrrega fiscal a les famílies amb dificultats.

Alonso tampoc no coneix companys que s'avergonyeixin de ser del PP, i espera que n'estiguin tots "orgullosos".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va deixar clar que se sent "orgullosíssim" de ser del PP. També es va declarar "molt orgullós" de ser del PP el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado: "cadascú pensa el que estimi oportú, però jo crec que estem tots molt orgullosos del partit, de la nostra història i del que ens queda per fer, que és molt".