La Comissió Europea (CE) ha arribat a un acord amb Turquia sobre la contenció dels fluxos de refugiats cap a territori comunitari a canvi de la liberalització dels visats i ajudes de fins a 3.000 milions d'euros, segons va avançar el comissari de Política de Veïnatge, l'austríac Johannes Hahn.

"Es tracta, essencialment, de col·locar les relacions amb Turquia en una nova base", va declarar Hahn a l'agència austríaca APA, després d'haver-se reunit amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, a Ankara. Hahn va indicar que són ara els Estats membres de la Unió Europea (UE) els que han de prendre posicions sobre aquest acord.

El comissari va indicar que la negociació de la liberalització dels visats per a ciutadans turcs forma part de l'acord i que l'assumpte ja hauria de començar a tractar-se en els primers mesos del 2016.

Va considerar també que encara no és possible establir el moment en què Brussel·les elimini aquest requisit per viatjar a la UE.

Així mateix s'obriran nous capítols en la negociació per a l'accés de Turquia al club comunitari i que els socis de la UE haurien de dotar el país eurasiàtic d'una assistència econòmica d'entre 2.000 i 3.000 milions d'euros.

Hahn va indicar que aquesta quantitat hauria de sortir d'aportacions dels Estats, i no del pressupost de la Unió, ja que el marge de maniobra de la Comissió per disposar de fons extres no sobrepassa els 500 milions d'euros.

El responsable comunitari de Política de Veïnatge va assegurar a APA que les primeres reaccions dels socis comunitaris respecte a aquest pla d'acció pactat amb Turquia han estat positives. Per aquest acord, va explicar el comissari, Turquia acceptaria millorar al costat de la UE els controls fronterers i es comprometria a registrar els refugiats i rebre'ls de tornada des de sòl comunitari. A més a més, les autoritats d'Ankara estarien disposades a millorar les condicions d'accés al mercat de treball dels sirians que viuen refugiats en el seu territori, segons la mateixa font.

Encara Turquia ofereix als sirians estada indefinida i atenció sanitària bàsica, no els atorga l'estatus legal de refugiats, ni els permet treballar legalment, ni facilita que els fills s'escolaritzin amb normalitat en el sistema turc, només els ofereix cursos temporals o col·legis específics.

Respecte a si Turquia ha de ser considerat un "país d'origen" segur, el que permetria retornar els refugiats a sòl turc, Hahn va indicar que l'executiu comunitari ha proposat aquest estatus i que diversos països ho han rebutjat.

Moren set refugiats a les costes gregues

Almenys set persones van morir i una roman desapareguda després de xocar ahir una embarcació de la guàrdia costanera grega amb un bot de fusta en què viatjaven 39 refugiats i migrants, que navegava des de Turquia cap a l'illa grega de Lesbos.

La guàrdia costanera va informar que ha recuperat els cossos sense vida d'un home, dues dones i quatre nens, un d'ells un nadó. Les autoritats marítimes buscaven ahir a la tarda una última persona d'aquest naufragi, de la qual desconeixen la seva identitat.

Ahir al vespre, la guàrdia costanera havia rescatat 31 persones i va dur a terme una àmplia operació en la qual participaven embarcacions de l'agència de la Unió Europea Frontex.