La Fiscalia General de l'Estat va avisar que utilitzarà els "mitjans legals" a la seva disposició per preservar la seva independència, després de manifestar el seu "rebuig als nous atacs" ocorreguts ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya durant la declaració d'Artur Mas.

En un comunicat, la Fiscalia va mostrar l'oposició a la concentració d'ahir a les portes del tribunal català. "En compliment de la funció de defensa de la independència dels tribunals que el ministeri Fiscal té constitucionalment encomanada, manifesta el seu rebuig davant els nous atacs a l'esmentada independència que han tingut lloc a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i expressa el seu suport a aquest tribunal i als fiscals en l'exercici de les seves funcions", afirma la nota.

Per a la Fiscalia, aquests comportaments "són encara més censurables quan provenen de càrrecs públics que tenen un deure reforçat de respectar el sistema democràtic de divisió de poders".

La nota de la Fiscalia es va fer pública dos dies després que el TSJC, en un dur comunicat, va considerar que els actes de suport als imputats del 9-N són un "atac directe i sense pal·liatius a la independència judicial" i un qüestionament "encara més inadmissible" quan respon a una estratègia dissenyada per càrrecs públics.

D'altra banda, la Fiscalia va defensar ahir davant Mas que la seva actuació en la querella és tan "imparcial" com quan el 9-N es va oposar al fet que es retiressin les urnes de la consulta, com reclamaven al jutge algunes denúncies de ciutadans.

Segons fonts judicials, el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, designat per la Fiscalia General de l'Estat per portar la causa del 9-N juntament amb el Fiscal Superior de Catalunya, José Manuel Romero de Tejada, i el tinent fiscal Francisco Bañeres, va proclamar la imparcialitat del ministeri públic després que Mas es negués a contestar les seves preguntes.