El President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va deixar ahir en l'aire la possibilitat de no acatar una eventual decisió judicial d'inhabilitar-lo per al càrrec que ocupa i va donar a entendre que tot dependrà del moment en què es trobi el procés cap a la independència. Mas va declarar ahir com a imputat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel seu paper en l'organització del 9-N, una compareixença que va suposar tot un bany de masses per al President, que va arribar al tribunal acompanyat del Govern, 400 alcaldes, representants polítics i de milers de ciutadans.

A primera hora del matí, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ja havia subratllat que Catalunya té "el dret i el deure d'ignorar" una possible inhabilitació del President català. Un cop acabada la declaració, i ja a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Mas va evitar ser tan contundent, si bé va deixar la porta oberta: "depèn del moment en què estigui la situació jurídica del país", va dir. En tot cas, Mas va voler recalcar que inhabilitant un president de la Generalitat per la via penal "no acabaran" amb el procés sobiranista a Catalunya.

Mas va defensar la seva actuació "democràtica" com a responsable polític del 9-N, l'"èxit" i ressò internacional del qual, va dir, va generar la "ràbia" d'un Estat que pretén presentar-lo com un "delinqüent". En la seva declaració, segons va explicar ell mateix, Mas va fer notar al tribunal que "haurà de jutjar si comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent".

Per defensar-se davant la querella promoguda per la Fiscalia General de l'Estat, va posar èmfasi que el 9-N va ser el resultat d'una "evident iniciativa institucional i política però també d'una intensíssima implicació i execució ciutadanes", ja que "els autèntics executors d'aquell procés participatiu" van ser els voluntaris que es van fer càrrec de les meses i el recompte. Aquesta és una de les claus de la seva defensa: la Generalitat va idear i va impulsar el 9-N fins on li va permetre el Tribunal Constitucional, però la seva "execució" va anar a càrrec dels voluntaris, mentre que el govern central va passar "de la mofa pública a l'abús de poder". "Em declaro màxim responsable d'haver ideat i impulsat el procés participatiu del 9-N", va proclamar el President de la Generalitat, que també va dir ser "responsable d'haver escoltat els centenars de milers de persones" que s'han manifestat a la Diada des del 2012. Es declara "responsable" d'haver "escoltat més del 90% dels ajuntaments de Catalunya" que van aprovar mocions a favor de posar les urnes el 9-N, i d'"haver obeït les diverses resolucions del Parlament" en defensa de la consulta. "Sóc l'únic responsable d'haver donat veu i vot als ciutadans de Catalunya" a les eleccions del 2012 i 2015, "amb l'objectiu de rebre mandats democràtics que legitimessin actuacions polítiques posteriors", va al·legar. Per aquest motiu, va dir "no entendre" que pel fet d'haver actuat d'aquesta forma "hagi d'estar declarant davant un tribunal".