El President Artur Mas va ser aclamat ahir a les portes del TSJC per milers de manifestants (6.000, segons la Guàrdia Urbana) que cridaven "tots som Mas" i per centenars d'alcaldes amb les vares alçades, que van portar Mas fins al tribunal acotxat en un ampli passadís.

La declaració de Mas com a imputat per organitzar el 9-N malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional es va convertir en una exhibició de força en plena negociació a les files independentistes per a la seva reelecció per presidir la Generalitat, una jornada carregada de simbolisme en coincidir amb el 75 aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Si l'entrada al Palau de Justícia ja va tenir un marcat to èpic, amb una lenta caminada de Mas amb la mà al cor saludant milers de ciutadans i flanquejat per una plorosa presidenta del Parlament, Núria de Gispert, alcaldes, consellers i dirigents sobiranistes, la sortida del President català del jutjat va ser, si és possible, més espectacular, amb un aclamació pròpia de les gestes èpiques.

Després d'una hora i quart responent davant el TSJC per l'organització del 9-N, Mas va abandonar el jutjat i es va quedar parat dret a les escales, amb cara serena i lleugerament somrient, escoltant el clamor de la gent que l'aplaudia, com si es tractés d'un plebiscit sobre la seva persona, en un moment en el qual precisament no té garantida la continuïtat com a president. El líder de CDC va correspondre als crits de joia i d'"independència" alçant la mà dreta i exhibint els quatre dits, fet que va encendre encara més els manifestants.

Artur Mas no va estalviar esforços per saludar durant uns quants minuts els presents, de dreta i esquerra, i fins i tot es va girar cap a una de les finestres del Palau de Justícia, des d'on uns quants funcionaris també l'aplaudien. No hi va faltar el cant a cappella d'Els Segadors, que van iniciar els polítics i al qual es van afegir els ciutadans concentrats a l'altra banda de la calçada.

Els milers de manifestants ja ocupaven el passeig Lluís Companys des d'una hora abans de l'inici de la declaració, abillats amb banderes independentistes i cartells d'autoinculpació.