L'exministre de Finances de Grècia Ianis Varufakis va assegurar que el govern central està enfortint el moviment independentista amb la seva oposició a permetre una consulta sobre la secessió de Catalunya. "Sembla que Madrid intenta enfortir el moviment independentista de Catalunya. Si és el que vol, no ho podrien fer millor, prohibint a un parlament regional posar les urnes i fer al públic una pregunta interessant", va dir en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio.

Varufakis, que era a Barcelona per participar a la tarda en un cicle de debat i reflexió sobre Europa, va rebutjar "interferir" en el debat sobre la independència de Catalunya, encara que va opinar que "és clar que hi ha un rebuig al fracàs d'Europa i del govern central d'Espanya".

Així, creu que el moviment sobiranista de Catalunya és també un "símptoma de la malignitat" de la situació que viu Europa, "que ha anul·lat els parlaments nacionals".

Respecte a la relació de Syriza amb Podem, Varufakis ha admès que l'acceptació per part del partit grec de les condicions imposades per la troica ha danyat la formació espanyola.

"Jo els he demanat perdó perquè vam dir que venceríem i nosaltres ho vam donar per perdut, però Podem ha de superar això i transcendir el que va passar. Podem ha d'explicar al poble espanyol i a Europa el que exigeix a Europa i, si ho fa, la primavera posterior a Atenes serà recordada com una primera rebel·lió de la guerra que guanyaran les forces progressistes", va dir.