La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va retreure ahir al President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que pensi que "la democràcia és ell" i va titllar de "barbaritat" que plantegi la possibilitat de no acatar una eventual inhabilitació.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern va qualificar aquestes paraules d'"autèntica barbaritat".

"Crec que Mas pensa -va continuar- que la democràcia és ell i la democràcia és el compliment de la llei i el respecte al poder judicial".

La vicepresidenta va recordar que l'article 155 de la Constitució -que obre la porta a la suspensió d'una autonomia- està en la Carta Magna, "que assenyala, clarament, com tots els governants, inclosos els presidents autonòmics", han de respectar la Constitució i vetllar pels interessos generals.

Així va secundar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va dir que "si arribés el moment, caldria aplicar" l'article 155 de la Constitució, unes paraules que Mas va titllar d'"amenaces". Aquest article preveu la suspensió d'una autonomia.

Sobre si caldria desenvolupar aquest article legislativament o es pot aplicar immediatament, la vicepresidenta va indicar que, "en genèric", no tots els preceptes de la Constitució requereixen d'un desenvolupament legislatiu per a la seva aplicació.

Preguntada per si s'havia reformat el Tribunal Constitucional per pal·liar un possible retard en l'aplicació d'aquest article, va dir que donar "instruments d'execució" de les sentències i resolucions a aquest tribunal en aquests moments "és més necessari que mai, perquè davant un governant que diu que no acatarà una sentència, el més important és tenir previstos mecanismes per a la seva execució".

Quant a la reivindicació que va fer l'expresident del govern espanyol José María Aznar de les seves relacions amb CiU i la defensa del pacte del Majestic, la vicepresidenta va considerar que és "molt respectable" que els expresidents, en aquest cas Aznar, reivindiquin la seva feina al capdavant del govern, els seus èxits i avenços.

"I recordar, a més a més -va continuar-, com és de difícil governar i prendre determinades decisions".