L'atac presumptament xenòfob que ahir va patir la candidata a l'alcaldia de Colònia Henriette Reker, responsable local de l'acollida de refugiats, va sacsejar Alemanya, mentre s'investiga si el seu agressor era un pertorbat o si va actuar per motius polítics.

Les autoritats de Colònia -situada a l'oest del país- parteixen de la base que l'atacant -de 44 anys, amb passaport alemany, aturat i sense antecedents penals- va actuar per "odi racista", segons les versions de testimonis presencials i la seva pròpia declaració, després de ser detingut.

Henriette Reker va resultar ferida de gravetat per arma blanca en l'atac, que va ocórrer ahir al matí, vigília dels comicis, davant d'un quiosc electoral afí a la candidata.

El seu agressor anava armat amb dos ganivets i es va llançar contra ella i dos dels seus acompanyants, que van resultar ferits, igual que un policia de civil que va intervenir per reduir-lo i dos ciutadans més. Segons el fiscal del districte, Ulf Willuhn, "tot apunta a un mòbil ultradretà", d'acord a les versions donades pels presents, ja que així ho va afirmar el mateix detingut, de qui de moment no hi ha constància d'una militància política.

Reker, de 58 anys, va ingressar amb ferides de gravetat al coll en un hospital de Colònia, on van aconseguir estabilitzar-la, encara que a última hora d'ahir continuava sense estar fora de perill -van afegir fonts policials.

La política dirigeix el departament de Migració i Integració i és la responsable de l'acollida de refugiats a Colònia. Concorre a les municipals com a independent, però amb el suport tant d'Unió Cristianodemòcrata (CDU), com pels Verds i el Partit Liberal (FDP), de manera que és la favorita a l'alcaldia.

Poc després de conèixer-se l'atac, es van difondre en els mitjans diverses versions, segons les quals l'agressor va proferir crits messiànics contra Reker i també contra la cancellera Angela Merkel, en ambdós casos relacionats amb l'acollida de refugiats. El fiscal Willuhn va afirmar que no hi havia constància que s'hagués referit a Merkel, sinó només contra Reker.

L'atac va sacsejar el país, tant pel que fa als comicis locals -la celebració es manté, segons van indicar fonts de l'alcaldia- com a escala nacional. La mateixa Merkel va expressar el seu estupor davant l'agressió, mentre que la cap del Govern de Renània del Nord-Westfàlia, la socialdemòcrata Hannelore Kraft, va escriure en el seu compte a Twitter que es tracta d'un "atac contra tots nosaltres".

Atacs a albergs d'asilats

L'arribada de refugiats a Alemanya -s'estima que aquest any el país rebrà entre 800.000 i un milió de peticionaris- ha disparat els atacs contra albergs d'asilats i les accions d'assetjament contra polítics identificats amb l'acollida als immigrants.

Si acaba sent l'acte d'un pertorbat, l'atac s'inscriuria en la sèrie d'atemptats soferts per polítics alemanys, entre ells l'exlíder de l'SPD Oskar Lafontaine, ferit amb arma blanca a l'abril de 1990 per una alienada, que es deia perseguida pels extraterrestres.

De més gravetat va ser el patit uns mesos després, l'octubre de 1990, per l'actual ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, llavors titular d'Interior del canceller Helmut Kohl, que va rebre dos trets d'un esquizofrènic amb antecedents penals en un acte del partit, atemptat després del qual va quedar en cadira de rodes.