El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va dedicar el seu discurs de balanç ahir a Toledo per presumir de la gestió del seu Executiu, apel·lar a l'orgull del partit per tot el que s'ha fet i advertir que "no s'alça cap altre projecte alternatiu" al del PP perquè, varemarcar Rajoy, "no n'hi ha".

Davant el seu govern, la cúpula del PP i gairebé tots els presidents regionals, Rajoy va assegurar haver complert amb la més important de les promeses amb què es va presentar el 2011, la de posar fi a la crisi i encaminar el país a la de la recuperació, i per això pot ara demanar de nou el suport dels electors. "No va amb el meu caràcter, però estic orgullós com a governant i com a espanyol", va dir Rajoy en aquest acte en el què els "barons" del PP han relatat la gestió del govern central mentre la secretària general, María Dolores de Cospedal, es va encarregar de fer la crida a la unitat del partit després d'unes setmana convulsa amb una crisi com la del PP basc.

El president va advertir una i altra vegada que els socialistes amb Pedro Sánchez al capdavant "són els mateixos" que van deixar el país a punt de fer fallida, i també que "l'únic balanç" que pot fer el PSOE en aquests 4 anys és dir: "m'he oposat a totes les decisions del Govern" i "posar pals a les rodes".

Després d'advertir que el seu és el partit de la "majoria moderada i raonable", enfront dels "radicals i extremistes", Rajoy va reivindicar també la força del PP davant els pròxims comicis, perquè és, va dir, el partit més gran d'Espanya i per això té vocació de govern i no de "bisagrista". A més va contraposar el PP als partits que acudeixen a la cita electoral "sense programes" i "sense idees" i va prometre que els populars no es presenten amb disquisicions d'"a qui donar suport i a qui no donar suport" ni tampoc amb "fitxatges d'última hora perquè els regeneri", en clara al·lusió al cas d'Irene Lozano, exdiputada d'UPyD fitxada pel PSOE.

En un discurs en què de nou va atacar el PSOE mentre a Ciutadans només es va referir de forma implícita, Rajoy va parlar en tot moment de "fets" davant del que ofereixen els altres, que no són més que "paraules". Paraules que, o bé són "les mateixes d'abans" i "tan buides com les mans de qui les pregonen", o són "buides" com les promeses dels que "res han fet ni consta que sàpiguen fer", va dir.

Per això, va insistir que ara que Espanya ha fet "un pas de gegant" que pot anar a més, el país està per mantenir i fins i tot "accelerar" la recuperació, i no per "fer experiments". "Guanyarem les eleccions al desembre, mans a l'obra, Espanya ens està esperant", els va dir Rajoy als populars en concloure les seves paraules.

Un discurs que va començar apel·lant a la unitat d'Espanya, admetent que queden "batalles importants" per davant i recordant als sobiranistes catalans que tots els espanyols són iguals davant la llei. I un discurs en què no es va oblidar d'agrair als presents la seva feina, especialment a la cúpula del partit i al seu Govern, després d'una setmana convulsa amb la crisi del partit al País Basc o les polèmiques declaracions del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Rajoy va emocionar la secretària general, María Dolores de Cospedal, quan va agrair la seva tasca i va recordar que a la número dos del partit "li ha tocat el més difícil i en el moment més difícil". I també va agrair la tasca de tots els seus ministres. "Podeu estar orgullosos", els va dir insistint que pot presumir de la gestió realitzada.