ERC va proposar ahir a la tarda formalment el nom de l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Carme Forcadell com a pròxima presidenta del Parlament.

Fonts d'ERC van indicar que el nom de Forcadell ha estat proposat a la coalició de la qual forma part aquest partit, Junts pel Sí, motiu pel qual molt probablement serà elegida per a aquest càrrec en la sessió constitutiva del nou Parlament.

El nom de Forcadell, número dos a la llista de Junts pel Sí, havia sonat insistentment els últims dies com a possible presidenta, i ERC ha avalat formalment el seu nom en les últimes hores.

L'acord de Junts pel Sí preveu que CDC proposi el nom del president de la Generalitat, en aquest cas Artur Mas, i que a ERC li correspon suggerir el de qui ha d'ocupar la presidència del Parlament en el cas que fos la guanyadora de les eleccions, tal i com va ocórrer el 27 de setembre.

ERC tenia la possibilitat de proposar un nom de l'àmbit del seu partit, i en aquest cas l'actual vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó, hagués estat la candidata més probable.

D'altra banda, els grups que integren el nou Parlament van ajornar fins dijous la consecució d'un possible acord sobre la composició de la mesa i sobre la ubicació dels diputats a l'hemicicle, després que ahir for impossible un pacte.

En la reunió d'ahir hi van participar diputats dels sis grups i va durar prop de dues hores, sense que hi hagués cap acord.

Sobre la composició de la mesa, es dóna per fet que Junts pel Sí i la CUP disposaran d'una majoria de quatre membres (3 i 1, respectivament), tot i que els representants de la CUP no van aclarir si es quedaran el lloc que els toca, una secretaria, o la cediran a JxS.

En tot cas, la previsió és que la resta de grups es reparteixin els altres tres càrrecs de la mesa, que probablement recauran en C's, PSC i Catalunya Sí que es Pot. Falta saber si el PPC en quedarà fora o es preveu la possibilitat que acabi tenint-hi algun representant, cosa que ara sembla poc probable, segons fonts parlamentàries.

En declaracions als periodistes, el portaveu del PPC, Enric Millo, va reclamar que la composició de la mesa tingui lloc "sota el principi de proporcionalitat", el que atorgaria a la seva formació una secretaria.

Per part de C's, Carlos Carrizosa, va dir que "l'aritmètica parlamentària és la que és", però sembla que "Junts pel Sí i la CUP imposaran una majoria independentista" tot i que aquesta última "encara no ha dit si vol estar o no representada a la mesa". El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va subratllar que seria "incomprensible" que JxS tingués la majoria absoluta de la mesa, cosa que també va rebutjar la diputada del PSC Eva Granados.