La fiscalia ha demanat l'arxivament de la causa contra l'exdiputat de C's al Parlament Jordi Cañas, imputat per suposat frau fiscal. El ministeri públic considera que el pagament d'una factura falsa no suposa que ell contribuís a defraudar a l'Agència Tributària per part de l'entramat empresarial liderat pel seu excunyat i del qual formava part la seva companyia. Fa uns mesos l'Audiència de Barcelona va confirmar la imputació per un suposat frau de prop de 430.000 euros.

El Jutjat d'Instrucció número 19 de Barcelona investiga des de fa uns anys Cañas, la seva exparella, el germà d'aquesta i vuit persones més per un frau de gairebé 430.000 euros en l'impost de societats d'un grup immobiliari que hauria presentat factures falses i simulat un augment fraudulent del preu d'un immoble per semblar que tenien menys beneficis.

L'Agència Tributària considera que l'excunyat de Cañas, José Luis A.L., hauria simulat el cobrament d'una factura de 100.000 euros a una empresa del polític. Una de les factures suposadament falses hauria estat cobrada per Inma&Marc Habitatges, administrada per José Luis A.L., a SY Servei Immobiliari, administrada per Cañas i la seva exdona, per valor de 100.050 euros pel concepte "serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 28 de febrer de 2005". Però sobre aquesta factura no s'ha trobat cap contracte ni cap documentació que "pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats sota aquest concepte".

La fiscalia afirma que aquesta factura, segons la Inspecció Tributària, "podria no obeir a un servei realment prestat, però encara que això es pogués arribar a provar, ha quedat clarament acreditat al llarg de la instrucció, que no va contribuir en cap cas a la finalitat perseguida pels acusats, que no era altra que defraudar a Hisenda". Així, aquesta és una factura que l'empresa de Cañas pagava a INMA&MARC, amb la qual cosa, aquesta factura va revertir a favor dels ingressos d´aquesta darrera empresa, "però en ser considerada 'falsa', no es computa als ingresos, i per tant en cap cas va servir per a augmentar les despeses d'INMA&MARC". Per això, demana el sobreseïment provisional per a Cañas i la seva exparella.

Segons algunes declaracions inicials i un informe de l'Agència Tributària, Cañas era soci al 50% de SY Servei Immobiliari, l'altra meitat era de la seva dona d'aleshores, Mercedes A.L., i soci al 40% d'Inversiones Manais 2002. Aquestes empreses tenien la seu al carrer Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona, on també tenien la seu les empreses de l'anomenat Grup Corbelia, controlat pel germà de la seva exdona, José Luis A.L., i la dona d'aquest, María José E.R., i l'empresa Inma&Marc Habitatges.

Segons l'Audiència de Barcelona, les investigacions de l'Agència Tributària permeten afirmar l'existència d'una estructura d'empreses constituïdes amb la finalitat de defraudar mitjançant un sistema pel qual una de les firmes de l'entramat era l'encarregada d'emetre factures falses a una altra per generar un volum de negoci "elevat". La mateixa investigació determina, però, segons l'Audiència, la "inexistència de cap negoci" que suporti aquestes operacions, essent "totalment ficticis" tant els serveis "que es diuen prestats" com les despeses "que es reputen realitzades".

En un altre expedient tributari s'hauria augmentat fraudulentament el preu d'adquisició d'un immoble per part de l'empresa Inma&Marc Habitatges, per tal de reduir el benefici obtingut amb la venda.