El moviment islamofòbic Pegida va exhibir ahir el seu poder de convocatòria a Dresden (est d'Alemanya), revitalitzat per la crisi dels refugiats i desafiant els milers de manifestants que van tractar de neutralitzar la seva marxa.

La capital saxona es va convertir així en escenari de les dues cares de l'Alemanya actual -la que predica tolerància i la que exigeix el tancament de les fronteres-, coincidint amb el primer aniversari de les marxes de caire xenòfob.

Entre 15.000 i 20.000 seguidors de Pegida, segons diverses estimacions, van prendre la Theaterplatz, al cor monumental de la ciutat, amb banderes alemanyes i pancartes protestant contra l'acollida de refugiats o caricaturitzant a la cancellera Angela Merkel com a Teresa de Calcuta, imatge presa d'una recent portada del setmanari Der Spiegel.

A les places adjacents, també al centre monumental de Dresden, uns 14.000 ciutadans, majoritàriament joves, ballaven al so del Clandestino de Manu Chau i tractaven de silenciar amb els seus crits les consignes de la concentració islamòfoba.

Un miler d'antiavalots van procurar mantenir separats els dos bàndols, entre amenaces de càrregues contra grups de joves -alguns d'encaputxats- que tractaven de superar el cordó de seguretat i els que s'enfilaven a fanals i bastides d'edificis en obres per saltar a la Theaterplatz.

"Som ciutadans normals, bons alemanys, no ens acomplexa defensar el nostre país, la nostra bandera i la nostra cultura", protestava a crits, des de dins de la concentració islamòfoba, un home d'uns trenta anys, amb el cap rapat i envoltat d'uns quinze companys d'aspecte similar.

"No us volem a Dresden ni en cap altre lloc d'Alemanya. Sou la vergonya del país", clamava un altre jove des de darrere del cercle imposat als contramanifestants, convocats per diverses organitzacions cíviques sota la consigna "Cor en lloc d'odi".

Ni tots els seguidors de Pegida tenien aspecte de neonazis, ni tots els contramanifestants semblaven igual de pacífics. Almenys un seguidor de Pegida va resultar greument ferit quan intentava sumar-se a la concentració dels seus i va ser atacat per diversos joves, aparentment de la marxa contrària, segons fonts policials.

Dresden va ser així aquest dilluns una mostra de l'escissió oberta entre la ciutadania d'Alemanya des que es van disparar els pronòstics de refugiats que rebrà aquest any al país -entre 800.000 i un milió- i amb això les tensions en una potència econòmica que se sent desbordada en les seves capacitats.

Milers de refugiats atrapats

Milers de refugiats que es dirigien a Alemanya per la ruta dels Balcans van quedar ahir atrapats a les fronteres de Croàcia amb Sèrbia i Eslovènia, esperant sota la pluja i el fred que els deixessin passar, mentre els diferents governs s'acusen mútuament de la situació.

A la frontera croatoeslovena, centenars de persones, fins a 2.000 segons algunes fonts, esperen enmig del fang entrar a Eslovènia, que ha imposat un límit de 2.500 entrades al dia i només deixa passar refugiats segons van passant cap a Àustria, l'escala següent en la ruta.

Els refugiats es protegien de la intensa pluja amb tendes de campanya, el més afortunats, o amb impermeables de plàstic, mantes i lones els menys, mentre esperen que Eslovènia els permeti passar al seu territori per seguir el seu camí cap a Alemanya.