El conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir la campanya de vacunació contra la grip a Catalunya, amb un total d'1,2 milions de dosis, amb l'objectiu de "protegir les persones amb més risc de complicacions i a les que estiguin en contacte amb elles".

Salut ha comprat 1.200.000 dosis i les ha distribuït als centres d'atenció primària i centres de vacunació, "el 68% més que el 1994", va destacar la sotsdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas.

Els catalans es poden vacunar contra la grip fins a final de març, encara que els representants de la campanya recomanen vacunar-se entre els dos primers mesos "per estar immunitzats un cop comenci la temporada gripal". Segons va explicar Cabezas, la campanya "està centrada en les persones que puguin tenir més complicacions a causa de la grip", és a dir, malalts crònics, persones de més de 64 anys, dones embarassades i persones amb obesitat mòrbida.

El director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, va destacar que "persones que estan en contacte amb les d'alt risc", és a dir, personal sanitari, cuidadors familiars i persones que facin serveis comunitaris, com bombers o policies, també haurien de vacunar-se.

El conseller Boi Ruiz va esmentar que aquest sector hauria de posar-se la vacuna contra la grip més aviat per "un tema d'ètica professional o personal", ja que, "encara que no tinguin riscos, haurien de protegir terceres persones que sí que en tenen".

Cabezas va explicar que "el virus de la grip canvia cada any" i l'OMS es reuneix per fer una previsió dels virus més probables a la temporada que següent, a partir de la qual "es comença a fabricar la vacuna".

L'OMS ha acordat que la vacuna trivalent per a la temporada gripal 2015-2016 recomanada està formada per una soca ja existent (H1N1) i dues de noves (H3N2 i llinatge Yamagata), segons ha informat el departament de Salut.

La presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, va destacar el paper de les infermeres en l'atenció primària.

"Si qualsevol ciutadà necessita informació perquè no sap si està en situació de risc, si s'ha de posar la vacuna o quina vacuna ha de posar-se, el personal més indicat en aquest cas són la infermeres d'atenció primària", va assegurar Brugués. Cabezas va destacar, per la seva banda, que Espanya té una de les cobertures de vacunació antigripal en persones grans més altes a escala internacional, "encara que no arriba al 75% que demana l'OMS".