Eslovènia ha desplegat l'Exèrcit per reforçar el control de les seves fronteres i ahir va sol·licitar l'ajuda de la Unió Europea (UE), després que el petit país balcànic s'hagi vist desbordat per l'arribada de gairebé 20.000 refugiats en els últims quatre dies. En aquest sentit, fins i tot va decidir enviar tancs a la frontera amb Croàcia.

"Eslovènia demana als països membres de la UE i a les institucions europees que prenguin part activa per afrontar aquest pes de magnitud desproporcionada per al nostre Estat", va assenyalar el govern del centrista Miro Cerar. Aquest país de dos milions d'habitants ha esgotat la seva capacitat per acollir i atendre els milers de refugiats que han entrat al seu territori després que Hongria tanqués la seva frontera amb Croàcia dissabte passat. Eslovènia ha intentat limitar el flux d'arribades, i això ha provocat un efecte dòmino amb congestions en el pas de refugiats en altres fronteres, com la de Sèrbia amb Croàcia. A més de la mobilització de l'Exèrcit, les autoritats eslovenes no descarten un altre tipus de "mesures físiques" per millorar el control de les entrades, tot i que erigir una tanca als seus 670 quilòmetres de frontera amb Croàcia sembla impossible.

Mentrestant, milers de refugiats van passar la nit a la intempèrie, sota la pluja i amb fred, esperant que se'ls permetés el pas de Sèrbia a Croàcia i des d'aquest país a Eslovènia, dues fronteres que tenen aglomeracions en la ruta que segueixen els migrants cap a Alemanya i altres països d'Europa Occidental.

"La nit passada ha estat una de les més difícils. Hem tingut una afluència enorme de gent, moltes famílies separades. Persones que arribaven literalment nues i descalces, amarades de pluja", va explicar la portaveu de la Creu Roja Croata, Katarina Zoric. Les ambulàncies i els equips sanitaris van haver d'atendre en aquesta frontera diverses dones embarassades i nens que presentaven símptomes d'hipotèrmia.

D'altra banda, uns 2.000 migrants i refugiats procedents del Pròxim Orient es van escapar d'un centre d'acollida a Sentilj, una localitat eslovena propera a la frontera amb Àustria, país al qual van aconseguir arribar.