La titular del jutjat d'instrucció 19 de Barcelona ha enviat a judici l'exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas, al qual la Fiscalia exculpa de participar en un entramat societari que va defraudar 429.203 euros a Hisenda, atès que l'Advocacia de l'Estat manté l'acusació contra ell.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va deixar ahir la porta oberta al fet que Cañas pugui tornar a ocupar un càrrec de responsabilitat quan acabi la causa judicial oberta contra ell, que espera que es resolgui amb celeritat.

Segons fonts judicials, l'exdiputat haurà de seure a la banc per respondre d'un delicte contra la Hisenda pública, després que l'Advocacia de l'Estat, a diferència de la Fiscalia, hagi presentat un escrit d'acusació contra ell, la seva exparella i nou persones més involucrades en l'entramat societari.

La Fiscalia demana l'arxiu de la causa per a Cañas, perquè considera que, encara que va acceptar una factura presumptament fictícia de l'entramat empresarial investigat, aquesta no va acabar sent utilitzada per al frau fiscal.

Per contra, l'Advocacia de l'Estat sí que aprecia indicis que, mitjançant l'esmentada factura presumptament falsa, el processat va participar en el frau fiscal que va perpetrar l'entramat d'empreses vinculat al Grup Corbelia, administrat per l'excunyat del diputat, a l'impost de societats de l'any 2005. L'exdiputat de Ciutadans, que va deixar el Parlament arran del cas, va ser imputat per un delicte contra la Hisenda pública per una factura de 100.050 euros que l'empresa del seu excunyat va girar al febrer del 2005 a la societat que el polític administrava, per uns serveis que la jutge va considerar inexistents.

La Fiscalia admet que l'esmentada factura, segons els informes de l'Agència Tributària que figuren en el cas, "podria no obeir a un servei realment prestat". Això no obstant, el fiscal creu que al llarg de la instrucció del cas "ha quedat clarament acreditat" que la factura suposadament fictícia girada a l'empresa de Cañas "no va contribuir en cap cas a la finalitat perseguida pels acusats, que no era cap altra que defraudar la Hisenda pública". Per al ministeri públic, la factura de la societat de Cañas "va revertir a favor" dels ingressos de l'empresa defraudadora, però com que era falsa no va alterar efectivament els seus comptes, de manera que no va contribuir a disminuir la seva base imposable amb vista a aconseguir més benefici fiscal.

El jutjat que va investigar el cas va concloure que existien indicis per enviar a judici Jordi Cañas, així com una altra desena d'imputats, perquè va intervenir en la trama dissenyada pel Grup Corbelia per eludir el pagament d'impostos mitjançant factures falses a societats vinculades.

L'Audiència, que va confirmar la resolució recorreguda per les defenses, va reconèixer que la factura girada a la societat de Cañas "no ajudava a defraudar Hisenda sinó, per contra, incrementava la seva base imposable".

No obstant això, per a l'Audiència, "el sistema defraudatori era complex, i el seu èxit exigia l'existència de paper creuat entre les empreses del grup, de manera que recíprocament es giraven factures donant l'aparença de legalitat".

En el marc de la seva activitat immobiliària, abans de ser diputat Cañas havia actuat a Manresa. Va ser a través de l'empresa SY Servei Immobiliari 2002, SL, amb la qual va ser el promotor de l'edifici de la plaça Bages que s'havia d'enderrocar, encara que finalment un acord ho ha evitat.