La proposta del PSOE de suprimir la religió del currículum educatiu o restar presència als símbols religiosos a les institucions per avançar cap a un Estat laic ha causat irritació a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), que va considerar ahir aquestes mesures impròpies d'"un partit seriós".

L'esborrany del programa electoral dels socialistes preveu un conjunt de mesures dirigides a consolidar el caràcter laic de l'Estat, entre aquestes, eliminar la referència a l'Església catòlica a la Carta Magna i revisar el Concordat amb la Santa Seu.

El secretari general de la CEE, José María Gil Tamayo, va opinar que treure la religió de l'horari escolar és "una incursió en àmbits radicals" a la recerca de vots, que té "un regust d'altres temps" i que no és propi d'"un partit seriós" com el PSOE.

Tamayo va al·legar que el fet religiós està "plenament normalitzat" a la societat espanyola, al qual s'uneixen el dret constitucional dels pares a optar per l'ensenyament de religió per als seus fills i els acords signats per Espanya i la Santa Seu. Sánchez va replicar que l'oferta electoral dels socialistes "no va en contra" de l'Església, sinó d'avançar perquè Espanya sigui un estat laic, seguint el model de països com França.

"La prioritat política de la meva generació, entre d'altres, serà reformar l'Estat i convertir-lo en laic. No vol dir anar contra la religió. No sóc un radical que posi en qüestió la creença de ningú", va argumentar el líder socialista a Los desayunos de TVE.

La proposta del PSOE inclou la "submissió" dels representants dels poders públics al principi de neutralitat religiosa en les seves actuacions, així com en els actes institucionals.

Les preses de possessió es farien únicament davant la Constitució, sense presència de crucifixos; els actes d'Estat serien de caràcter civil i es conservarien els símbols religiosos en llocs públics només quan es tracti d'espais destinats al culte o formin part d'un edifici o monument. El PSOE també promet reclamar la titularitat del domini o d'altres drets sobre els béns que des del 1998 han estat registrats a nom de l'Església catòlica si no es va justificar adequadament.

Una altra de les mesures és suprimir la religió del currículum escolar i apostar per "una escola pública laica on no càpiga la integració, ni en el currículum ni en l'horari escolar, d'ensenyaments confessionals".

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va afirmar que l'oferta electoral del seu partit suposa que la religió "es pugui fer en horari extraescolar", tant en els centres públics com privats. "Es tracta de treure la religió del currículum i que no compti, expliquen, com les matemàtiques, la llengua o la literatura", va subratllar el diputat socialista.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va acusar el PSOE de fer sempre promeses relatives a l'Església o la religió "quan sap que perdrà les eleccions", mentre que quan governa no les porta a terme.

Hernando va recordar que la religió és matèria "d'oferta obligatòria però d'elecció voluntària", i entén que és un "bon sistema que ha funcionat". També va defensar que la religió forma part de la cultura i la història d'Espanya, "i no cal avergonyir-se d'això".