El president sirià, Baixhar al-Assad, va viatjar per primer cop fora del seu país en més de quatre anys per abordar dimarts a la nit amb el seu homòleg rus i aliat, Vladímir Putin, la marxa de les operacions contra l'Estat Islàmic (EI).

De la visita llampec, el Kremlin en va informar només ahir, quan Al-Assad es trobava de tornada a Damasc. El president de Rússia, l'aviació del qual des de fa tres setmanes porta a terme a Síria una campanya de bombardejos contra els gihadistes de l'EI i altres organitzacions opositores, va manifestar al líder sirià que als avenços en el terreny militar hamguir amb un procés polític.

"Considerem que, sobre la base de la dinàmica positiva en la marxa de l'accions militars, l'arranjament durador pot aconseguir-se mitjançant un procés polític amb la participació de totes les forces polítiques, de tots els grups ètnics i religiosos", va dir Putin, citat pel Kremlin.

Segons l'agència siriana Sana, Al-Assad va explicar al seu amfitrió que l'objectiu de les operacions és "eradicar el terrorisme, que entorpeix la consecució d'una sortida política". Així mateix, Al-Assad va reiterar la necessitat d'acabar amb totes les formes de suport al terrorisme per "obrir camí al poble sirià per tal que decideixi el seu futur per si mateix".

Putin va destacar que Rússia està disposada a fer la seva aportació no només a les accions militars contra el terrorisme, sinó també al procés polític, i això "en estret contacte amb altres potències mundials i amb els països de la regió interessats en el solució pacífica del conflicte". A més, Moscou rebutja les acusacions que la seva aviació ataqui posicions de l'anomenada oposició moderada al règim d'Al-Assad, de la qual assegura que no hi ha ni rastre a Síria.