El govern del PP i els partits de l'oposició van acomiadar ahir la X legislatura amb una intensa sessió de control al Congrés, amb durs intercanvis de retrets d'una a l'altra banda de l'hemicicle, amb desitjos que Mariano Rajoy segueixi a la Moncloa entre els populars i de canvi polític a l'oposició.

L'última sessió de control de la legislatura va tenir també el darrer "cara a cara" entre Mariano Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, els dos candidats que, a priori, surten amb més possibilitats de presidir el Govern que surti de les urnes el proper 20 de desembre.

Va entrar fort Pedro Sánchez, que va acusar Rajoy d'haver demostrat durant tota la legislatura que "menteix més que parla", alhora que li ha vaticinat que no repetirà en el càrrec. Un retret que Rajoy va contestar amb "la veritat" dels èxits econòmics i advertint que el millor per a Espanya és que els socialistes amb Pedro Sánchez al capdavant continuïn en l'oposició durant molts anys.

El secretari general del PSOE va posar com a exemple de les "mentides" de Rajoy durant la legislatura uns pressupostos per al 2016 que creu que no són ni creïbles ni rigorosos i va retreure a Rajoy que quan va arribar a la Moncloa fes just el contrari del que havia promès com a líder de l'oposició. Argument rebatut pel president, que va tornar a recordar la "mala herència" rebuda del PSOE, així com les mesures que ha hagut de posar en marxa per esmenar-la. Això ho hem arreglat nosaltres una vegada més", va remarcar.

No van ser les úniques crítiques que va rebre Rajoy des dels bancs de l'oposició.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va denunciar que aquest ha estat el Govern de "les tres erres: retallades, recessió i recentralització", i també el de casos com Gürtel o Bárcenas, que haurien suposat la "caiguda immediata de qualsevol primer ministre amb pedigrí" en altres països.

Rajoy li va contestar que quan va ser investit president el 2011 es va fixar com a "gran objectiu" de la legislatura "aturar la sagnia de l'atur, créixer i crear ocupació", objectiu que creu que "s'ha aconseguit".

També la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, es va acomiadar de la sessió de control carregant contra el cap del Govern.

Díez va destacar que el president del Govern ha estat "fidel" als seus principis perquè va començar la legislatura "mentint" i l'ha acabat de la mateixa manera.

Atac personal que el president del govern va replicar en el mateix to, aconsellant Rosa Díez que en el futur tingui "una miqueta d'humilitat" perquè el llegat que ha deixat a UPyD "està allà".

Més enllà de les picabaralles de la sessió de control, membres del Govern i portaveus van aprofitar la seva presència en l'últim ple de la legislatura per fer balanç.

Els ministres van dir adéu a la legislatura "molt satisfets" pel treball d'aquests quatre anys que, asseguren, ha permès superar l'"angoixa i la desesperança" amb la qual va arrencar aquest període el 2011. De "molt satisfactòria" va qualificar aquesta etapa el ministre de Justícia, Rafael Catalá, etapa de reformes i de transformació de la situació econòmica, social i de l'ocupació i de la qual tots poden sentir-se "molt satisfets".

Per al ministre d'Economia, Luis de Guindos, "ha estat un honor treballar amb el millor president de la història", després de reconèixer també que han estat uns anys "difícils".

Pedro Morenés, responsable de la cartera de Defensa, que no creu que repeteixi com a ministre, s'ha acomiadat amb un simple "adéu, encantat d'haver estat aquí", mentre que el titular de Sanitat, Alfonso Alonso, va demanar als seus companys del PP que se sentin "orgullosos" per tot el fet.

Per contra, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, es va mostrar convençut que la pròxima legislatura serà "molt diferent" de l'actual, sobretot perquè Sánchez serà el pròxim president del govern i liderarà una nova majoria socialista al Congrés dels Diputats.

També el portaveu de l'Esquerra Plural, José Luis Centella, va dir que aquesta legislatura ha estat un "pas enrere en drets ciutadans i laborals", i va confiar que en la pròxima es pugui esmenar el que el PP ha "espatllat" a la que ara acaba.