El President català en funcions, Artur Mas, va signar ahir el decret de constitució del Parlament sorgit del 27-S i que se celebrarà dilluns 26 sense tenir assegurat el suport de la CUP per ser investit, davant la qual cosa Mas va demanar "paciència" perquè pensa negociar per evitar nous comicis.

La firma del decret de convocatòria de constitució es va fer al Palau de la Generalitat amb una posada en escena poc habitual per a un acte d'aquestes característiques, que va coincidir amb l'escorcoll a la seu de CDC, diversos ajuntaments, entre els quals el de Sant Fruitós, i empreses, entre les quals el bagenc Grup Soler (informació de la pàgina 2 a la 7).

En una compareixença posterior a la firma del decret, que finalment no va tenir lloc a la sala de premsa, Mas va explicar que si el Parlament es constitueix l'últim dia del termini legal "és per una cosa molt evident, que és la complexitat de les negociacions que es duen a terme entre els dos grups que volen tirar endavant la legislatura", Junts pel Sí (JxS) i la CUP.

"Aquestes negociacions són d'una gran complexitat i requereixen més temps si es vol que acabin bé" ja que "estem en un escenari en el qual tant JxS com la CUP són necessàries per tirar endavant el procés".

Segons Mas, "les eleccions del 27-S tenien com a objectiu saber si hi havia una majoria a favor de prosseguir el procés, i un cop constatat que tenim una majoria absoluta, veiem que l'escenari" que configura el nou Parlament "és complicat", cosa que comporta "més temps i paciència" per tal de culminar les negociacions.

Va recordar els nous terminis màxims que quedaran fixats a partir de dilluns perquè se celebri la sessió d'investidura: 9 de novembre primera votació, en què es requereix majoria absoluta, "i a partir d'aquell dia votacions per majoria simple" i, així, fins al 9 de gener com a dia límit. "Si el 9 o 10 de gener no s'ha aconseguit l'elecció d'un president de forma automàtica es convoquen noves eleccions", va asseverar, però "intentarem evitar això" ja que "no és un escenari estimat ni desitjat".

Mas va dir sentir-se "optimista" perquè "hi ha una majoria absoluta independentista i això suposa que els ciutadans han donat un mandat perquè es tradueixi en fets, i confio que tothom en serà responsable". Segons Mas, el pacte "és tan difícil per a JxS com per a la CUP", i les dues forces tenen "legitimitat" per defensar els seus criteris, cosa que obliga a negociar partint de la base que "qualsevol no-acord ens porta a una situació de país molt complicada".

D'altra banda, la CUP va anunciar ahir que votarà com a presidenta del Parlament Carme Forcadell i els quatre representants designats per Junts pel Sí per ser a la mesa, facilitant-li la majoria absoluta, i renuncia a ser a l'òrgan en considerar que no li correspon.

El diputat i portaveu de comunicació del grup de la CUP, Albert Botran, va assegurar que la mesa ha de reflectir les majories parlamentàries que hi ha a cada legislatura, tal com ha passat anteriorment, i el que la CUP té molt clar és que en el període actual ha d'estar garantida "una majoria independentista". La CUP, però, ha precisat Botran, no desitja ser dins la mesa per entendre que no li correspon, ja que es tracta de l'últim grup de la cambra, amb els seus deu diputats.

En conseqüència, va subratllar, la CUP votarà els quatre representants de Junts pel Sí per "assegurar" la majoria independentista a la mesa i, entre ells, Forcadell com a candidata a la presidir la cambra.