Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PPC volen reunir-se amb la presidenta en funcions del Parlament, Núria de Gispert, perquè "faci de mitjancera" en la distribució dels grups a l'hemicicle que pretén impulsar Junts pel Sí i que els partits no independentistes veuen com un "atemptat" democràtic.

La segona reunió dels portaveus parlamentaris, per tractar el dibuix de la cambra i la composició de la Mesa va acabar sense cap avanç ni acord sobre aquestes qüestions i, de fet, la CUP ni tan sols hi va assistir.

D'una banda, es va tornar a discutir la composició de la Mesa del Parlament, sobre la qual la CUP ja va anunciar que renunciarà a ser-hi present i cedirà els seus vots a Junts pel Sí, fet que provocarà que aquest grup tingui majoria per si mateix a l'òrgan de direcció parlamentari, cosa que la resta de grups de l'oposició censura en considerar que no representa la proporcionalitat de l'hemicicle. En aquest sentit, Junts pel Sí tindria quatre dels set membres de la Mesa (la presidència, una vicepresidència i dues secretaries), mentre que la resta serien una vicepresidència per a Ciutadans i les dues secretaries restants per a PSC i Sí que es Pot, cosa que deixarà el PPC fora de l'òrgan parlamentari.

Però el que va centrar sobretot la discussió d'ahir és el dibuix de l'hemicicle, ja que JxS vol que la seva bancada ocupi completament la primera corona de la cambra d'esquerra a dreta, amb la CUP darrere seu al centreesquerra, relegant així la resta de l'oposició a la zona posterior del Parlament.

Una distribució que els grups no independentistes rebutgen perquè consideren que no reflecteix la pluralitat del Parlament, no situa la cap de l'oposició (Inés Arrimadas) en contraposició al President de la Generalitat, i a més, segons el seu parer, seria un repartiment d'escons inèdit en el parlamentarisme internacional.

D'altra banda, l'expresident del grup de CiU al Parlament Jordi Turull presidirà Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, serà la portaveu parlamentària de la coalició, segons va acordar ahir aquesta formació en la reunió a la cambra legislativa catalana.