El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir durant el discurs de clausura del Congrés del Partit Popular Europeu (PPE) celebrat a Madrid que "l'estabilitat de les societats" europees "es veu amenaçada per la proposta d'opcions polítiques radicals, tant secessionistes com populistes".

Segons va assegurar ahir Rajoy, "totes sense excepció són contràries a l'ideal de la concòrdia europeista i a la força positiva de la unió i de la integració". Rajoy també va advertir els seus col·legues europeus sobre les "coalicions de perdedors" que "sumen forces" per posar punt final a les "majories moderades", amb referència al cas de Portugal o al que podria passar hipotèticament a l'Estat després de les eleccions que se celebraran el proper 20 de desembre.

Rajoy ha tancat el congrés del Partit Popular Europeu -al qual han assistit 14 caps d'estat europeus- amb un discurs triomfalista sobre la marxa de l'economia espanyola, on va celebrar especialment les dades de l'atur que es van publicar ahir, i que són, segons va dir, "les millors en deu anys". En aquest marc va assegurar que el camí de la recuperació ha estat "dur i difícil" i s'ha fet realitat gràcies també a les "idees" dels populars europeus.

"Aquests anys ha calgut prendre decisions difícils, moltes vegades impopulars, però allunyades de la demagògia de tants dels nostres adversaris", va afirmar el cap de l'executiu espanyol, que va assegurar també que els populars són partits "de confiança" que "defugen els focs artificials" i els eslògans fàcils.

"Els populars europeus no som un refresc de moda, ni la febre d'un dia, ni una vella idea fracassada que es disfressa de novetat", va sentenciar el líder dels populars espanyols.

En aquest marc, el cap de l'executiu espanyol va atribuir als populars europeus la preservació de l'estat del benestar a Europa i també va demanar que es faci un repartiment equitatiu de la càrrega del control de fronteres.

Segons va assegurar el president espanyol, "solidaritat, ordre i humanitat" han de ser els principis que regeixen la política respecte als refugiats, però "és imprescindible establir un control de la immigració il·legal per garantir la seguretat interna". "Els estats membres de la UE han de col·laborar estretament en la gestió fronterera per al control de la seguretat", va sentenciar en el seu discurs per tancar la trobada dels líders de la dreta europea.

D'altra banda, Rajoy es va mostrar també convençut que el PP vencerà a les eleccions del proper 20 de desembre i podrà dir que el seu partit ha guanyat "4 de 6" comicis des del 1995.

Rajoy va expressar aquest convenciment justament a l'inici del seu discurs de clausura del Congrés del Partit Popular Europeu i davant nombrosos líders d'aquesta força política, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, i l'expresident francès Nicolas Sarkozy.

El cap de l'Executiu ha recordat que l'anterior Congrés dels populars europeus que es va celebrar a Madrid va ser el 1995, quan el Partit Popular encara no havia guanyat mai unes eleccions generals a l'Estat espanyol. Va ser l'any següent, el 1996, quan els populars van aconseguir la seva primera victòria i José María Aznar es va convertir en president del govern espanyol.