El jutge del Vendrell que investiga el cas del 3 % va deixar ahir en llibertat amb càrrecs, encara que amb el passaport retirat, el director general d'Infraestructures.cat de la Generalitat, Josep Antoni Rosell, i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, detingut ahir mateix al matí.

La detenció de Daniel Osàcar, que va deixar el càrrec de tresorer al desembre del 2010, elevava a dotze el nombre de detinguts per la seva presumpta implicació en la trama de cobrament de comissions, que dimecres passat va comportar el registre de la seu de CDC i d'empreses sospitoses de pagar comissions. Osàcar, la detenció del qual també estava prevista dimecres passat però que es va ajornar fins a ahir perquè li fos menys costosa donat el seu delicat estat de salut, està obligat a lliurar el seu passaport al jutge, que estima que existeix risc de fugida d'acord amb els arguments de la Fiscalia, que sosté que posseeix béns a l'estranger. El 28 d'agost, la Guàrdia Civil va registrar el domicili d'Osàcar per ordre del jutge que instrueix el cas i el material intervingut a casa seva va ser clau per precipitar la tercera fase de l'operació "Petrum" de dimecres, en la qual els investigadors es van apoderar de la comptabilitat de CDC.

Daniel Osàcar, que ahir es va negar a declarar davant del jutge, està en espera de seure al banc dels acusats pel cas de l'espoliació del Palau de la Música, en què afronta una petició fiscal de set anys i mig de presó pel seu paper clau en el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC, a través de l'entitat cultural.

El risc de fugida, al costat del de destrucció de proves, ha estat també esgrimit per la Fiscalia Anticorrupció per demanar presó incondicional per al director general d'Infraestructures.cat, l'empresa que gestiona l'obra pública de la Generalitat. El magistrat, no obstant això, va rebutjar la mesura cautelar plantejada pel ministeri públic i va acordar deixar en llibertat amb càrrecs Josep Antoni Rosell, encara que li va retirar el passaport com a Osàcar i, a més, l'obliga a comparèixer mensualment al jutjat.