"Que ningú construeixi murs amb els sentiments. Les divisions mai fan gran un poble; només l'empobreixen i l'aïllen", va dir el rei Felip VI en el seu discurs de la solemne cerimònia de lliurament dels premis Princesa d'Astúries, en referència al procés independentista català.

Aquest va ser el missatge principal d'una al·locució en la qual Felip va incidir en la necessitat de conservar els valors comuns a tots els espanyols i de fer-ho units: "ser és també voler construir el millor futur per a tots des dels fonaments sòlids de l'obra que, junts, hem edificat".

Així, va instar a continuar construint Espanya "convençuts i molt conscients que una nació europea, amb arrels mil·lenàries i vocació universal com la nostra, seguirà unida en el seu camí cap a un futur de més concòrdia i progrés, amb la dignitat, el respecte i l'orgull que mereix la seva història i la seva memòria".

La reina Letícia va acompanyar Felip a l'escenari del teatre Campoamor d'Oviedo en el lliurament dels 35 premis que per primera vegada porten el nom de Princesa d'Astúries. I la reina Sofia va seguir la cerimònia des de la llotja d'honor.

"Reflexionem i valorem amb sinceritat i honestedat el que els espanyols hem construït junts, que ens uneix i ens enforteix; allunyem el que ens separa i ens debilita", va dir el monarca, que a més va fer una altra petició: "apartem-nos, especialment, de tot el que pretengui assenyalar, diferenciar o rebutjar l'altre".

Els ministres d'Educació i de Foment, Iñigo Méndez de Vigo i Ana Pastor, eren entre els més de 1.500 convidats a l'acte, al qual també van assistir el cap de l'oposició, el socialista Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Davant tots ells, el cap de l'Estat espanyol va advertir que "quan s'aixequen murs emocionals o es promouen divisions alguna cosa molt profunda es trenca en nosaltres mateixos, en el nostre propi ésser, en els nostres cors". I després d'exhortar a no crear aquests murs, va sol·licitar evitar "les fractures socials que tant de mal fan a les consciències de les persones, als afectes, a l'amistat, a les famílies i també a les relacions entre els ciutadans".