El jutge que investiga el cas del 3 % va deixar ahir al migdia en llibertat amb càrrecs el bagenc Jordi Soler, president del Grup Soler, que dimecres passat va ser detingut per la seva presumpta implicació en el pagament de comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

Benjamí Garcia, advocat de Jordi Soler, explicava ahir a Regió7 que l'empresari estava "molt content" per la decisió del jutge, que l'acusa, diu l'advocat, de "conxorxa per delinquir amb altres persones per finançar un partit polític".

Garcia no va voler fer cap valoració de l'actuació judicial mentre recordava que "estem encara en la fase inicial i el procediment serà llarg". Amb tot, va afegir que "només apunto que em sembla que [l'actuació contra Soler] està fora de tota realitat". Jordi Soler, explicava Garcia, va comparèixer davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell a 3/4 d'1 del migdia i va declarar durant mitja hora. "Les actuacions estan sota secret de sumari", va respondre breument Garcia preguntat sobre el contingut de la declaració de Soler. Segons l'advocat, Jordi Soler estava animat, i amb ganes de tornar a la feina. "No puc dir què farà a partir d'ara, però coneixent-lo segur que no s'estarà sense fer res i planificarà la feina per a la setmana que ve". Garcia va assegurar que "en els propers dies no hi ha prevista cap altra declaració davant del jutge" per part del seu defensat.

Jordi Soler va ser detingut dimecres passat després d'un llarg escorcoll de les instal·lacions del Grup Soler al polígon Plans de la Sala de Sallent, i al seu domicili particular, a Rajadell. Soler, com la resta d'empresaris detinguts en el marc de l'operació Petrum 3, està acusat de pagar comissions a les fundacions afins a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública per part d'administracions controlades per la formació que lidera Artur Mas. Concretament, un dels expedients que el jutge investiga és la construcció d'un centre cultural a Sant Fruitós de Bages (vegeu més informació a la pàgina 10) que el consistori va adjudicar el 2009, quan estava governat per CiU, i va ser pagat amb fons del programa de reactivació econòmica conegut com a pla Zapatero. L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va ser un dels dos escorcollats dimecres (l'altre va ser el d'Olot) en la tercera fase de l'operació Petrum.

Ahir també va quedar en llibertat, amb el passaport retirat, el directiu de l'empresa Oproler Sergio Lerma, que se sospita que va pagar comissions a fundacions afins a CDC per aconseguir l'adjudicació d'obres i serveis públics. El jutge va deixar a més en llibertat Xavier Tauler, conseller delegat -des de fa un any només amb funcions consultives- de Copisa, una empresa adjudicatària habitual d'obra pública de la Generalitat.

També estan en llibertat amb càrrecs des de dijous, sense comparèixer davant del jutge encara que amb l'obligació de fer-ho com a imputats quan se'ls citi, els dos empleats de l'àrea financera de CDC detinguts -Carlos del Pozo, secretari del patronat de CatDem, i Anna Dolors Benítez-, així com quatre dels empresaris arrestats. D'aquesta manera, entre la dotzena de detinguts entre dimecres i divendres en el marc de l'operació Petrum 3, només l'actual tresorer de CDC, Andreu Viloca, ha estat enviat a presó pel jutge.