El jutge que investiga la causa del 9-N ha requerit al departament d'Economia que certifiqui el cost de la consulta, desglossant les partides pressupostàries, i ha preguntat a l'Idescat si va cedir dades del registre de població.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el magistrat Joan Manel Abril ha acordat aquestes diligències d'ofici, a més de mitja dotzena més, la majoria requeriments de documents, que van ser sol·licitades per la Fiscalia en relació amb la consulta. Amb les noves diligències sol·licitades pel ministeri públic, el jutge pretén descobrir el grau d'implicació de la Generalitat en la consulta del 9-N, des que el 4 de novembre va ser suspesa pel Constitucional.

En la seva declaració de la setmana passada davant del jutge, el president català en funcions, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament també en funcions, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta, Joana Ortega, van argumentar que la Generalitat va deixar d'organitzar el 9-N una vegada suspesa la consulta, de manera que la seva execució va quedar completament en mans de voluntaris.