La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría va rebutjar ahir que el president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Artur Mas, vulgui presentar-se com una víctima i no assumeixi les seves possibles responsabilitats en el cas de corrupció del seu partit, Convergència.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i preguntada per les acusacions de Mas d'"utilitzar les seves clavegueres a fons" contra el seu partit, la vicepresidenta ha considerat que són "impròpies" de qualsevol governant.

Va insistir que "la primera obligació" de tots els ciutadans i també dels representants polítics és respectar els poders de l'Estat i, particularment, el judicial.

Després d'insistir que Mas "no pot col·locar-se" per damunt de les decisions dels tribunals, la vicepresidenta va precisar que qui pugui tenir una responsabilitat política "l'últim que pot fer és presentar-se com una víctima".

La vicepresidenta va dir que "si es confirmen aquestes comissions", en referència a possibles cobraments per part de CDC a empreses i fundacions, "el perjudici és per al sector públic" i "l'últim" que Mas ha de fer és "escudar-se en la política" per evitar responsabilitats o posar traves a l'actuació judicial.

Segons el parer de Sáenz de Santamaría, si es confirma el cobrament de comissions, "l'única víctima és el conjunt dels ciutadans".

Respecte a si Junts pel Sí i la CUP tenen legitimació legal per fer una declaració d'independència, la vicepresidenta, va considerar que no, ja que han aconseguit un percentatge "tan exigu" de vots el 27-S, que "sumen escassament el 47 per cent". En aquest sentit, va recordar que per canviar, per exemple, l'Estatut d'Autonomia es requereixen dos terços del Parlament, i que les opcions sobiranistes no arriben ni a la meitat.

Per això, va insistir que després del resultat de les eleccions catalanes i la seva falta de legitimitat, els dirigents de les llistes sobiranistes s'han de preguntar si tenen legitimitat per embarcar-se en un procés d'aquesta naturalesa.