Un total de 43 persones, la majoria jubilats, van morir ahir en una col·lisió entre un autobús i un camió en una carretera secundària del sud-oest de França, a prop de Bordeus, en el pitjor accident de trànsit al país des del 1982.

Quatre persones més van resultar ferides, dues d'elles de gravetat, amb importants cremades provocades per les flames que van envoltar a tots dos vehicles després de la col·lisió i que expliquen l'elevat nombre de víctimes de la tragèdia, ocorreguda al terme municipal de Puisseguin. Entre els morts hi ha el conductor del camió i el seu fill, a més de 41 dels 49 ocupants de l'autobús, mentre que entre els supervivents hi ha la seva xofer. El cadàver d'un nen va ser trobat entre les restes dels vehicles i, segons una primera verificació, es tracta del fill del conductor del camió, va indicar la Prefectura.

Ahir a la tarda encara no s'havia extret cap cadàver de l'autobús ni s'havia procedit a cap identificació concreta, va assenyalar el comandant de Gendarmeria Ghislain Rety, que va informar que aquestes tasques duraran entre 48 i 72 hores i seran "llargues i minucioses".

La tragèdia va tenir lloc al voltant de dos quarts de vuit del matí, tot just uns deu minuts després que un grup de jubilats pugés a l'autobús a Petit Palais per gaudir d'una excursió d'un dia al veí departament de Bearn, organitzada pel club de la tercera edat del poble, de menys de 800 habitants. Eren els últims que se sumaven a la ruta, que prèviament havia travessat altres petites localitats veïnes recollint excursionistes.

El conductor de l'autobús va prendre la carretera departamental 17 en direcció al sud, una sinuosa carretera que marca la regió de Saint-Emilion, vorejada de vinyes i de boscos frondosos.

A la sortida d'un revolt tancat es va trobar frontalment amb un camió de transport, sense càrrega, que havia perdut el control i bloquejava la via. El conductor de l'autobús no va poder evitar la col·lisió, però va tenir temps d'obrir les portes del vehicle, la qual cosa va permetre a alguns passatgers salvar la vida, segons el relat de l'alcalde de Puisseguin, Xabier Sublett. El violent xoc va provocar que els dos vehicles s'incendiessin, i això va fer que s'elevés una important columna de fum.

La immediata arribada dels serveis d'urgències només va poder constatar la mort de la major part dels viatgers. Un hospital de campanya va ser aixecat en el lloc per tractar els ferits, dos dels quals van ser evacuats d'urgència a un centre hospitalari de Bordeus davant la gravetat del seu estat.

Més de 200 agents dels serveis de socors es van traslladar al punt on va tenir lloc de l'accident, on de seguida van començar les tasques de rescat de les víctimes i la seva identificació, alhora que es va muntar un equip de suport psicològic per als familiars.