El síndic major de Comptes, Jaume Amat, va assegurar ahir que la Sindicatura de Comptes no ha detectat mai irregularitats "importants" a l'empresa pública de la Generalitat Infraestructures de Catalunya, investigada per un jutjat del Vendrell per possibles adjudicacions irregulars d'obra pública.

Amat, en canvi, va dir que l'organisme no ha analitzat la comptabilitat de la fundació de CDC CatDem i, per tant, no pot afirmar si podria haver cobrat comissions irregulars que anaven a parar al partit sobiranista.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Amat va explicar que els síndics de comptes examinen el que els ensenyen les institucions públiques inspeccionades, o sigui els expedients, contractes, comptes i altres documents. "Si hi ha alguna cosa que va per la porta del darrere, aquesta porta del darrere a nosaltres no ens l'obren; i no ens l'obren ni a nosaltres ni a cap auditor", va assegurar. En el cas de la CatDem, la Sindicatura de Comptes no l'ha inspeccionat perquè no pot, mentre que els últims informes sobre Infraestructures.cat no han detectat irregularitats comptables importants, sinó discussions de criteri o sobre la legislació a aplicar, va dir Amat.

El síndic també denuncia que la Llei de la Transparència neix "coixa" i que en la norma de funcionament dels partits s'hauria de poder controlar les seves fundacions, així com saber la identitat de tots els seus donants. Segons el síndic, a la llei de finançament de partits li "queda una volta a fer; la primera volta és que en el moment que apareixen les fundacions, el control que es feia als partits polítics hauria de passar a les fundacions; de la mateixa manera que la transparència hauria de portar a saber-se perfectament d'on vénen cada un dels euros que arriben al partit".

El síndic major es pregunta per què les formacions polítiques no obeeixen la legislació que elles mateixes han aprovat, i que ajudarien a tenir un panorama més clar dels seus números. Amat lamenta també la falta de recursos de l'òrgan que representa perquè limita la seva funció de control de les institucions públiques del país i dels partits polítics.

Jaume Amat també denuncia la retallada de competències que ha tingut aquest any, després que el govern espanyol les hagi traspassat al Tribunal de Comptes.