Bulgària, Romania i Sèrbia van anunciar que estan disposades a tancar les fronteres si Alemanya i Àustria adopten aquesta mesura per frenar l'onada de refugiats, i van exigir una estratègia europea comuna per fer front a la crisi.

El primer ministre búlgar, Boiko Borisov, va anunciar aquesta postura després de reunir-se amb el seu homòleg serbi i romanès a Sofia, abans de la cimera d'avui a Brussel·les dels països més afectats per l'onada migratòria.

"Si països com Alemanya i Àustria o uns altres tanquen les seves fronteres, nosaltres no deixarem als nostres pobles convertir-se en una zona matalàs i a milions de refugiats quedar-se entre Turquia i la Unió Europea. I tancarem les nostres fronteres en aquest mateix moment", va advertir Borisov després de la trobada.

Els tres mandataris van expressar que la solidaritat europea ha de ser assumida per tots els socis de la UE i van criticar que Grècia, el principal punt d'entrada de refugiats cap als Balcans, no compleixi les lleis europees d'asil.

"A Bulgària i a Sèrbia es prenen empremtes dactilars als refugiats, a Croàcia això es fa una altra vegada. I a Grècia se n'han pres o no? Quantes vegades es fa aquest procediment?", va demanar Borisov.

Segons la normativa europea, els refugiats han de ser registrats al primer país en què arriben a la UE, i nombrosos capdavanters europeus han acusat Grècia de no aplicar aquesta regla.

El primer ministre romanès, Victor Ponta, va defensar que tots els països europeus han d'assumir la seva responsabilitat davant aquesta situació, i va advocar per una estratègia europea.

Mentrestant, el primer ministre serbi, Aleksandar Vucic, va declarar que encara que el seu país sempre s'hagi mostrat obert a rebre refugiats, no és creïble que pugui acceptar milions d'exiliats en cas que Alemanya tanqui les seves fronteres.

Els tres mandataris van criticar també la falta d'una estratègia europea malgrat les cimeres dedicades a aquesta matèria.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va convocar per a aquest matí una reunió extraordinària de líders europeus per donar resposta a la crisi migratòria en els Balcans, una ruta emprada aquest any per centenars de milers de refugiats per arribar al nord d'Europa.

Amnistia Internacional feia ahir una crida als països europeus, i especialment als balcànics, per evitar que es produís "una tragèdia" si finalment les fronteres d'aquests estats es tanquen al pas dels refugiats.