Els deu països més afectats per l'arribada de refugiats a Europa a través de la ruta dels Balcans Occidentals es van reunir ahir d'urgència a Brussel·les per intentar acordar mesures immediates que posin fi a les respostes unilaterals i descoordinades aplicades fins ara. La Comissió Europea (CE) va posar sobre la taula una declaració amb l'esperança que li donessin suport els participants, en la qual apunta iniciatives com el desplegament de 400 policies de fronteres a Eslovènia, més controls en els límits de Croàcia i el registre de refugiats que arribin des de Grècia a Macedònia i Albània.

L'executiu comunitari també va demanar expressament als països que "s'abstinguin de facilitar" l'avanç d'aquestes persones, arribades en la seva majoria des de Turquia amb la intenció d'accedir a Alemanya, cap a altres estats de la regió sense l'acord d'aquests.

"El flux sense precedents de refugiats i immigrants a través de la ruta dels Balcans Occidentals és un repte que no es resoldrà mitjançant accions nacionals", assenyalava l'esborrany de la declaració. I afegia que els estats veïns "haurien de treballar junts, no uns contra els altres".El president de la CE, Jean-Claude Juncker, va convocar aquesta trobada extraordinària davant l'agreujament de la situació a Eslovènia, que va arribar a treure l'exèrcit al carrer per contenir l'entrada de persones al seu territori.

Increment a Eslovènia

L'increment del flux de refugiats a través d'Eslovènia, que ha arribat a 13.000 persones en les últimes 24 hores, està relacionat amb la decisió d'Hongria de segellar successivament les seves fronteres amb Sèrbia i Croàcia, que en la pràctica s'ha traduït en un canvi de la ruta d'entrada a la UE.

El primer ministre d'Eslovènia, Miro Cerar, va alertar que, si no s'aconsegueix un pla d'acció concret i immediat que es pugui aplicar en els propers dies i setmanes, la UE corre el risc d'enfonsar-se.

Cerar va recordar que el seu país solament té dos milions d'habitants i ha rebut més de 60.000 refugiats en deu dies, 13.000 en una sola jornada, i "això és absolutament insuportable". Durant la reunió els líders centreeuropeus van demanar que no es deixi passar de manera "descoordinada" els refugiats d'un país a un altre, mentre que els de l'Est i els Balcans van criticar Grècia per no controlar les seves fronteres.