L'endemà que es complissin sis mesos del terratrèmol que va causar al Nepal gairebé 9.000 morts, el Pakistan i l'Afganistan van patir ahir l'embat d'un sisme de 7,5 graus que ha deixat almenys 264 morts i més d'un miler de ferits.

A l'espera que en les pròximes hores es recuperi la comunicació amb les àrees més aïllades del territori afganès i se sàpiga l'abast real de la catàstrofe, les autoritats pakistaneses van informar ahir que almenys 180 persones havien mort en aquest país i prop de 1.100 havien resultat ferides.

A l'Afganistan la xifra de morts era de 84, segons fonts locals, però el Govern donava per fet que la xifra augmentarà un cop s'arribi a les zones afectades pel moviment tel·lúric que s'ha produït a les 2/4 de 2 del migdia en hora local, a l'extrem nord-oriental de l'Afganistan, a la província de Badakhshan, fronterera amb el Tadjikistan, Xina i Pakistan. El cap del govern afganès, Abdul·là Abdul·là, va indicar que l'executiu té informacions d'"un gran nombre de víctimes pel terratrèmol", però va assenyalar que "les xifres exactes han de ser encara comunicades per les entitats governamentals", amb les que tractaven de recuperar les comunicacions.

"Algunes xarxes mòbils han caigut i encara estem tractant d'esbrinar com contactar amb les províncies amb les quals no hem pogut establir contacte fins ara", va afegir Abdullah, en una reunió d'emergència de l'executiu després del sisme. La província més castigada va ser Kunar, a l'oest i fronterera amb el Pakistan, que concentra 42 morts i 67 ferits, tot i que "continuen apareixent nous cossos", va dir el cap de la policia regional, Abdul Habib Sayedkhili.

A la província de Badakhshan, epicentre del sisme, van morir 13 persones, segons va indicar el cap del Consell Provincial, Abdullah Naji Nazari, i també es van registrar morts a Takhar (12), Nangarhar (8), Laghman (4), Parwan ( 3) i Baghlan (2), segons diverses fonts oficials locals.