El president del govern central, Mariano Rajoy, ha advertit avui que posarà en marxa totes les mesures polítiques i jurídiques previstes en l'ordenament en defensa de la sobirania del poble espanyol si arriba a aprovar-se la proposta de Junts pel Sí (JxS) i la CUP que declara l'inici del procés de creació de la república catalana.

Així ho ha anunciat Rajoy en una compareixença institucional poc després que Junts pel Sí i la CUP hagin anunciat aquesta iniciativa que, segons el president, és "un acte de provocació" dels que "pretenen saltar-se la llei perquè saben que la llei no està al seu bàndol" i que no "tindrà ni un sol dels seus efectes". Taambé ha garantit que, mentre segueixi al capdavant del govern, Espanya seguirà sent una "nació de ciutadans lliures i iguals" i la Justícia prevaldrà sobre "la desraó" i "tots" estaran sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals.

El cap de l'Executiu ha recalcat que la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP és contrària a la Constitució, a les lleis, a l'opinió majoritària dels catalans i a la voluntat democràtica de tots els espanyols. "El govern que presideixo garanteix i garantirà que no aconseguiran cap dels seus objectius i que aquesta proposta de resolució, en el cas de ser aprovada pel parlament català, no tindrà ni un sol dels seus efectes", ha avisat.

També ha avançat que l'Estat no renunciarà a l'ús de "tots els mecanismes polítics i jurídics en defensa de la sobirania del poble espanyol i de l'interès general dels espanyols". "Els que vulguin separar i dividir Catalunya d'Espanya han de saber que no ho aconseguiran", ha recalcat.

Finalment, s'ha mostrat "a favor" del diàleg i la moderació, si bé ha afegit que sempre defensarà "amb fermesa, determinació i amb els instruments que dóna la llei" a Espanya i als espanyols, així com "la democràcia i la convivència harmònica i solidària" entre tots els pobles perquè és la seva "responsabilitat".

Preguntat per les mesures concretes que adoptarà per fer complir la llei, Rajoy ha recordat l'última reforma del Tribunal Constitucional aprovada al final de la legislatura per dotar el TC dels "mitjans eficients" per actuar en aquest tipus de situacions. La reforma impulsada pel PP dóna al Constitucional competències per fer complir les seves resolucions i sancionar els càrrecs públics que les incompleixin. "Amb els instruments del TC i amb tots els instruments que ens dóna la Constitució, jo garanteixo que això que es diu en aquesta proposta de resolució no tindrà cap efecte", ha conclòs el president espanyol.