Les reaccions a la proposta de resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP ahir no es van fer esperar. Els partits contraris al procés van posar-se les mans al cap i van coincidir a alertar que si s'acaba aprovant conduirà a un conflicte polític sense precedents, a banda de considerar que ambdues formacions impulsores del text no disposen de tota la legitimitat per tirar-ho endavant.

La líder de C's, Inés Arrimadas, va assegurar que "suposa una clara vulneració de l'ordre democràtic establert" a la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i el Reglament del Parlament, mentre que la portaveu socialista, Eva Granados, va afirmar que "posa en risc les institucions d'autogovern i la unitat civil del país". Un dels més contundents va ser el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, que va dir que "no permetran que uns quants tirin per la borda el que hem construït en 30 anys de democràcia". Societat Civil Catalana va dir que donarà suport a la resposta de l'Estat i, per contra, l'ANC va encoratjar JxSí i la CUP a no fer cap pas enrere.

És tal la preocupació que Ciutadans va anunciar que ha demanat un informe als serveis jurídics del Parlament sobre la declaració per avançar cap a la "República Catalana" perquè considera que vulnera l'ordre democràtic. A banda d'això, Arrimadas ha iniciat converses amb la resta de grups contraris a la independència per "posar per damunt dels partits i de les sigles, la convivència de tots". "Des de Ciutadans no es permetrà que es doni un cop a l'ordre democràtic en contra de la majoria de catalans", va dir.

Pel que fa al PSC, els socialistes consideren que la resolució no fa més que posar en risc les institucions d'autogovern i que "en cas d'aprovar-se portarà la política a un carreró sense sortida que generarà un conflicte institucional sense solució". En aquest sentit, va dir que "estaríem davant l'error polític més greu produït des de les institucions d'autogovern". Els socialistes reiteren que s'hi oposaran frontalment, tal com ahir també van manifestar l'expresident José Montilla i l'exministra de Defensa i cap de llista del PSC pel 20D, Carme Chacón.

En la mateixa línia que Rajoy, Albiol va afirmar que el text és "una amenaça per a la democràcia" i va subratllar que "no pot quedar impune". Per això, va voler "tranquil·litzar" els ciutadans recordant que l'Estat "serà contundent en la defensa de les llibertats i els drets dels catalans i espanyols". També Societat Civil Catalana va dir que donarà tot el suport al govern central en la resposta que doni a aquest "desafiament de l'Estat de Dret". "Els actes dels partits separatistes no tenen tota la legitimitat i no disposen del suport de la majoria de la ciutadania [...]. Una minoria, per compacta i mobilitzada que sigui, no pot imposar-se a tota la societat", van afirmar.

"Ni un pas enrere"

L'ANC va mostrar la seva "satisfacció" per la proposta i va animar a no fer cap pas enrere malgrat "les amenaces" del govern. En un comunicat, van encoratjar "els grups parlamentaris que disposen de la majoria sorgida d'aquestes eleccions a no fer ni un pas enrere i debatre i aprovar la resolució en el menor temps possible".

Sí que es Pot proposa un referèndum immediat

Catalunya Sí que es Pot registrarà una proposta de resolució que inclourà la lluita contra l'emergència social, la corrupció i les privatitzacions, i la convocatòria "urgent" d'un referèndum. El portaveu, Joan Coscubiela, va explicar que volen un "procés de mobilització" doni suport a aquest procés constituent, i va fer una crida a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè es debati "al mateix temps" que la de JxS la CUP.