Després de la publicació ahir al BOE del Reial Decret de dissolució del Congrés i convocatòria d'eleccions generals el desembre, els partits aprofiten per fer balanç de la legislatura alhora que es preparen per a la cursa electoral que conclourà el 20-D.

El PP ha començat la seva mobilització de precampanya i té previstos actes a totes les províncies d'Espanya al llarg d'aquesta setmana i de les següents, amb la participació, en molts d'ells, de la cúpula del partit. Actes en els quals es traslladarà un missatge comú i nacional: el del balanç del govern de Mariano Rajoy i la "transformació en positiu" que ha viscut el país en aquests quatre anys, segons han explicat fonts populars.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va reconèixer ahir que el seu partit ha comès "errors" en aquest període, com no haver estat "molt contundents" en alguns casos de corrupció, però afegeix que la legislatura es tanca amb "més ocupació, menys impostos, més competitivitat, més emprenedoria i més polítiques socials".

Just el missatge contrari al dels socialistes, el secretari general, Pedro Sánchez, va criticar ahir el president del govern per la seva actitud "autocomplaent quan Espanya té una crisi a Catalunya, una crisi social i una crisi per la corrupció a la qual no ha respost".

Podem, per la seva banda, també segueix esgranant algunes de les propostes del seu programa electoral, que, a més d'una renda mínima de 600 euros per a llars sense ingressos, un complement per als que no arribin a 900 i un salari mínim de 800 euros, inclourà un IRPF més progressiu, amb un augment dels tipus nominals i els trams a partir de 60.000 euros. Mentrestant, el candidat de Podem a la Presidència, Pablo Iglesias, va formalitzar la renúncia al seu escó d'eurodiputat a Estrasburg per poder dedicar-se plenament a la campanya electoral del 20-D i, com ha dit ell mateix, "tornar a Espanya a guanyar les eleccions".

Des de Madrid, el portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) al Congrés, Pere Macias, va fer balanç de la legislatura envoltat dels diputats del seu grup. Macias va assegurar que el seu partit acudirà a Madrid després del 20-D ja no amb ànim de col·laborar en la governabilitat d'Espanya sinó amb la finalitat de "fer política catalana", després d'una etapa "negra" marcada per l'"autoritarisme" del govern de Rajoy. Una "legislatura negra, que es recordarà per molt temps", de la qual va destacar el "comportament molt autoritari" d'un govern que "amb el 44% dels vots" ha gaudit de la majoria absoluta d'escons i "no ha volgut dialogar" amb l'oposició, de manera que "la majoria de lleis han estat aprovades només amb els vots del PP".