El president del Senat, Pío García-Escudero, va dir dimecres que s'ha d'"actuar" davant anuncis com la resolució per iniciar el procés independentista a Catalunya i va remarcar que la Diputació Permanent pot aplicar l'article 155 de la Constitució, que permet suspendre l'autonomia.

Instants abans de la constitució de la Diputació Permanent, García-Escudero va subratllar en declaracions als periodistes que aquest òrgan té totes les competències del Senat una vegada dissolt i convocades les eleccions.

"En estar dissolta la Cambra i no haver-hi comissions, la Diputació Permanent assumeix totes les competències", va resoldre el president del Senat, qui va explicar que, per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, se seguiria el mecanisme disposat en el Reglament del Senat.

Preguntat si creu possible aquest escenari, va respondre que "possible és, ja que està previst", de la mateixa manera que es pot adoptar altres mesures, com el recurs davant el Tribunal Constitucional.

"De mesures, n'hi ha", va afirmar García-Escudero, qui, això no obstant, espera que "algú entri en raó" i que l'assumpte "se solucioni com s'ha de solucionar".

Però va insistir que, si no és així, "davant una mesura com l'anunciada pel Parlament, el que cal fer és actuar, que així està previst a la mateixa Constitució".

García-Escudero va ressaltar la iniciativa presentada ahir pels partits constitucionalistes davant de la proposta de resolució de JxS i la CUP per iniciar el procés de creació de la república catalana.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que Ciutadans, PSC i PP abonaran totes les iniciatives que faci el Govern central.