El Govern de la Generalitat ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem contra la negativa de la Junta Electoral Central a ampliar el termini perquè els catalans a l'exterior poguessin votar a les eleccions del 27-S i facilitarà que els afectats acudeixin als tribunals per denunciar el seu cas.

Així ho va explicar ahir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va denunciar que prop de 7.000 catalans, una tercera part dels que havien fet els tràmits per poder votar des de l'exterior, es van quedar sense poder fer-ho per problemes burocràtics i van veure així "vulnerat un dret fonamental".

En tres ocasions, abans de les eleccions del 27-S, el Govern va sol·licitar a la Junta Electoral Central (JEC) que, davant els retards en l'enviament de les paperetes que s'estaven registrant en diversos països, acordés ampliar el termini per votar des de l'exterior, però les tres peticions van ser denegades, ha explicat Borràs.

Segons la consellera, aquestes denegacions "no estaven justificades" perquè sí s'estaven produint nombrosos problemes, per la qual cosa la JEC "va posar dificultats per al vot exterior".

A més va recordar que per al col·lectiu de militars destinats a altres parts del món sí que es va acordar ampliar el termini i va posar èmfasi en el fet que en les últimes eleccions europees la Junta Electoral sí que va decidir allargar el termini per al vot exterior.

Les denúncies que ha recollit la Generalitat posen al descobert "errors d'inscripció, silencis administratius i, sobretot, retards en l'enviament de les paperetes als electors a l'estranger que les havien sol·licitat", va explicar la consellera, que va citar el cas d'uns catalans al Perú que "van rebre dimarts les paperetes, un mes després" dels comicis.