El jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata ha imputat el president del grup constructor Copisa, José Cornado, i la seva dona en relació amb les presumptes comissions milionàries cobrades per Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat.

Segons fonts pròximes al cas, el jutge els ha imputat en el marc de la investigació que es va obrir el 2012 a Jordi Pujol fill arran dels diners que portava a Andorra, en què se sospita que va rebre grans sumes d'empresaris per treballs que mai va fer, les quals van poder respondre a comissions a canvi d'obra pública.

En aquesta peça, De la Mata va imputar dimarts per blanqueig de capitals dos dels fills dels Pujol-Ferrusola, Pere i Josep, i va escorcollar una quinzena d'immobles a Barcelona i Madrid, entre ells els habitatges dels germans.

El jutge sospita que Jordi Pujol fill va cobrar comissions milionàries i il·legals del Grup Copisa "en contraprestació a gestions" del primogènit de l'expresident català "o el seu entorn més pròxim" per beneficiar les seves empreses.

El grup constructor va pagar uns 3,2 milions d'euros a Jordi Pujol júnior per intermediar en determinades operacions, encara que el magistrat ja va apuntar en un acte del juliol passat que hi ha indicis que aquests serveis "no van existir" i que "encobrien comissions" de Copisa.

El conseller delegat en funcions d'aquest grup empresarial, Xavier Tauler, ja estava imputat en la causa i va argumentar que els diners que va pagar va correspondre efectivament a serveis prestats pel primogènit dels Pujol en la seva labor d'"aconseguidor" de negocis, com va ser el cas d'unes quaranta operacions a Centreamèrica i Àfrica que li va oferir, de les quals únicament en van fructificar nou.

Fonts de l'empresa van insistir que els pagaments fets a Jordi Pujol Ferrusola obeeixen a informació que aquest els facilitava d'utilitat per a negocis i inversions, per la qual cosa els treballs estan degudament justificats.

Les fonts van apuntar que la imputació del president de Copisa era previsible, atès que ell i la seva dona són els màxims administradors de l'empresa capçalera del grup i, fins ara, els diferents càrrecs de la firma que havien respost davant la justícia tenien funcions tècniques i no de direcció.

Cornado està imputat en un altre cas que porta un jutjat de Barcelona per aportar fons a un grup empresarial (IMS) per eixugar un deute d'1,1 milions derivada de desviament de fons de la Fundació Catalunya i Territori, uns fets pels quals s'enfronta a una petició fiscal de 3 anys i un mes com a administrador de Copisa.