La jutge de Barcelona que investiga la trama de les ITV ha citat a declarar com a testimoni l'exsecretari d'Ocupació de la Generalitat Ramon Bonastre per descobrir si l'exdiputat de CiU Oriol Pujol va intermediar en operacions de deslocalització industrial que beneficiaven un empresari amic.

En una providència, la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona cita a declarar l'11 de novembre Bonastre i dos empresaris, el directiu de Seat Miquel Salaer i Manuel Lao, de CIRSA.

El propòsit de la jutgessa és descobrir quin paper va tenir el fill de l'expresident de la Generalitat en diverses operacions industrials, algunes d'elles deslocalitzacions, en les quals va fer treballs d'assessorament l'empresari i amic íntim seu Sergi Alsina.

La magistrada creu que l'exdiputat -imputat per suborn, tràfic d'influències i falsedat documental- va cobrar entre 2008 i 2012 un total de 499.060 euros a través de les factures que la seva dona, Anna Vidal, va girar a l'empresa d'Alsina per treballs d'assessorament que la magistrada considera eren ficticis i que servien per emmascarar els pagaments il·legals.

La jutgessa creu que Pujol va cobrar suposadament aquestes comissions il·legals per fer gestions davant càrrecs de la Generalitat -entre ells el mateix president, Artur Mas, i responsables del departament d'Indústria i Ocupació- en benefici d'operacions on intervenia Alsina com a assessor.

Entre les operacions figuren les negociacions per a la venda de Sharp a Sant Cugat, la creació d'un parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires i la deslocalització de les plantes de Yamaha i de Sony. Alta Partners, d'Alsina, va guanyar 6,8 milions d'euros per assessorament en les operacions de reconversió industrial de Sony-Ficosa, Sharp-Cirsa i Yamaha-Grup Sesé.

La jutgessa vol saber si Pujol va usar la seva influència política en relació amb els directius de les empreses implicades en aquestes operacions per afavorir els interessos econòmics d'Alsina, també imputat.