El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, investiga la queixa d'un facultatiu de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona que vincula la mort de dos pacients aquest estiu amb les retallades al centre sanitari.

Ribó va confirmar als mitjans de comunicació que ahir va rebre la queixa i va assenyalar que és la primera en què s'estableix "un nexe causal entre unes retallades i uns fets com aquests". Ribó va explicar que ha rebut els informes i les cartes de la conselleria de Sanitat i de Vall d'Hebron sobre els fets, al costat d'una petició de màxima celeritat, abans que l'escrit de queixa. "Estem estudiant el tema a fons, anirem a fons amb el màxim rigor", va assegurar el síndic, que es va comprometre a donar a conèixer la seva resolució "en pocs dies per posar solució a les irregularitats, si n'hi ha".

De la seva banda, Metges de Catalunya (MC), el sindicat majoritari en la sanitat pública catalana, ha demanat al departament de Salut que obri una "investigació en profunditat" per aclarir les morts a la Vall d'Hebron atribuïdes a les retallades, que ha denunciat el cap de servei de cirurgia cardiovascular de l'hospital barceloní, Manuel Galiñanes. El sindicat exi-geix conèixer al detall quins eren els recursos humans i tècnics de què disposava aquest estiu l'hospital per atendre la cirurgia cardíaca i sol·licita al centre que revisi els criteris de contractació del personal facultatiu destinat a reduir les llistes d'espera d'aquesta patologia.

Per la seva banda, la gerència de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron va afirmar que els quiròfans del centre van funcionar a l'estiu segons la demanda existent i ha assegurat que la mort de dos pacients que no van ser intervinguts no es va deure a les retallades.

El gerent de l'hospital, Vicenç Martínez Ibáñez, va assegurar que les afirmacions de Galiñanes són "absolutament i rotundament falses" i les va atribuir a un tema personal del metge, que està sotmès a una avaluació.