Regió 7

El síndic alerta de poc control en els diners públics del Palau

Insta a tornar a l'administració els euros recuperats de l'espoli, que ara es destinen a pagar advocats

29.10.2015 | 00:00

Un informe de la sindicatura de comptes adverteix de la falta de control sobre els fons públics de la Fundació del Palau de la Música i l'insta a tornar a les administracions les quantitats recuperades de l'espoliació, que s'estan destinant al pagament dels advocats de l'entitat cultural.
En l'informe sobre el Consorci del Palau de la Música, entitat que vehicula les subvencions que rep la institució, la sindicatura sosté que les administracions que en formen part haurien de promoure un marc de relacions que garanteixi que els fons públics tinguin "el mateix nivell de control" que si fossin elles les que els gestionessin.
L'informe, del període 2010-2013, analitza el Conveni Tribanda signat pel Consorci, la Fundació del Palau i l'Orfeó del Palau, que implica el traspàs de la gestió de l'activitat i dels edificis que integren l'entitat cultural a una entitat privada com és la fundació.
"El traspàs en la gestió a la Fundació deixa sense control públic, en la pràctica, l'activitat que anteriorment realitzava el Consorci, ja que la Fundació no està sotmesa al control financer de la Intervenció General de la Generalitat, que és la que, des de fa anys, està analitzant de forma exhaustiva" la gestió econòmica.
El conveni, segons la Sindicatura, "implica la dissolució de facto del Consorci, ja que el buida totalment de contingut i competències", cosa que segons la seva opinió "va en contra de les normes de règim jurídic de les administracions públiques". El Conveni Tribanda va permetre la creació d'un fons comú de les tres entitats afectades per l'espoliació del Palau de la Música perpetrat pel seu exresponsable Fèlix Millet, que s'ha de nodrir dels fons tornats pels saquejadors.
L'informe detalla que, entre el 2010 i el 2013, el Consorci va recuperar 2,42 milions espoliats pel Palau, dels quals 0,7 es van registrar com a ingrés de l'entitat els anys 2010 i 2011. 0,82 van ser transferits a la Fundació i a l'Orfeó el 2011 i 0,90, lliurats a la Fundació el 2012 i 2013. Segons la Sindicatura, no obstant, el Consorci no pot disposar de les quantitats aportades al fons comú "atès que el seu control i disposició corresponen únicament a la Fundació".
A més, l'informe detalla que el 91,6% de les despeses imputades a aquest fons corresponen a les factures del despatx d'advocats PricewaterhouseCoopers, que defensa els interessos de la Fundació del Palau en la causa de l'espoliació, mentre que el Consorci exerceix l'acusació a través de l'advocacia de la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema