UPyD va presentar ahir una querella criminal davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la presidenta de la mesa del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats Jordi Turull, Marta Rovira, Antonio Baños i la sallentina Anna Gabriel, així com contra "qualsevol altra persona física o jurídica que pugui ser responsable dels fets" per un suposat delicte de "conspiració per cometre sedició".

UPyD demana al jutge que adopti mesures cautelars de "presó provisional incondicional" per als querellats i els prengui declaració, a més de demanar al Parlament de Catalunya que li remeti l'escrit de la proposta de resolució d'inici del procés d'independència que han registrat Junts pel Sí i la CUP. La querella recull algunes de les manifestacions que Carme Forcadell va fer en ser designada presidenta del Parlament i que consideren "un pas més en una actitud indubtablement sediciosa" perquè manifesta la seva "oberta predisposició" a no sotmetre's a la legalitat espanyola. També la proposta de resolució que la CUP i Junts pel Sí van registrar dimarts al Parlament i que segons UPyD és "una crida a la insurrecció popular i institucional" que estableix "els passos a seguir per assolir la independència de Catalunya".

Segons UPyD, independentment de la tramitació del text, es tracta d'un "desafiament" a la democràcia i a l'Estat de dret que no té "cap precedent" i que no es pot considerar com a exemple de llibertat d'expressió. Per aquest motiu demana al jutge que forci la declaració dels querellats i que demani al Parlament l'original de la proposta de resolució així com els documents que s'hagin utilitzat per a la seva tramitació. També que adopti mesures cautelars "de tipus personal" consistents en "la presó provisional incondicional dels querellats".